in

Защо отходна тръба се излива и замърсява морето край Синеморец?

Кадър: NOVA

Има издадена забрана за изливането на отходната тръба в морето, но тя не се спазва, въпреки, че е потвърдена от няколко институции.

Строежът на тръбата е без необходимите строителни книжа, а изливането на отходни води продължава. РДНСК-Бургас образува административно-наказателно производство срещу община Царево.

„В интерес на истината за тази забрана разбрах преди 4-5 дни”, заяви в ефира на „Здравей, България” кметът на общината инж. Георги Лапчев. По думите му тръбата не е премахната, защото държавата не е намерила начин да подпомогне общините и те да изградят пречиствателни съоръжения. „Ако спрем тръбата, то всички отходни води ще потекат по улиците на селото”, категоричен е той.

„Сагата започва през далечната 2001 година, когато е получено разрешение за изграждането на експериментален пречиствателен модул. 2008 година той все още не е въведен в експлоатация. Не знам защо до момента общинската администрация не е направила опит да пусне това пречиствателно съоръжение”, посочи в студиото на „Здравей, България” арх. Влади Калинов, началник на отдел ДНСК.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/