in

Защо не трябва да ядем семките на динята?

Снимка: Pixabay

В летните горещини няма нищо по- приятно от това да си похапнем една студена диня. Този плод е един от най-любимите на повечето хора, особено през лятото

Често обаче докато си похапваме диня, забравяме да изплюем семките. Оказва се обаче, че това никак не е полезно за здравето ни и може да причини сериозни  храносмилателни разстройства.

„Обвивката на динените семки е много плътна и най -често при поглъщането им те не се смилат. Ако случайно погълнете няколко семена няма да се случи нищо ужасно, но в големи количества те могат да причинят запушване на храносмилателния тракт и развитие на някои патологии“, отбеляза диетологът Мария Розанова.

Според нея има хора, които трябва да ядат плода напълно почистен от семки: това са преди всичко децата под 3 -годишна възраст, защото могат да се задавят. Експертът съветва бременните жени и кърмещите майки да внимават, тъй като динените семки са фактор за отключването на алергии.

Белите семки в динята могат да показват не само незрялост на плода, но и употребата на повече нитрати при отглеждането, информира БГНЕС.

Семената на динята съдържат аминокиселината цитрулин, която се разгражда в човешкото тяло, освобождавайки амоняк. За здравите хора това не е голяма беда, но при наличието на определени заболявания на отделителната система и с развитието на цитрулинемия може да навредите сериозно на здравето си.

По публикацията работи: Ралица Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/