in

Какво да направим ако ни опари медуза

Снимка: Pixabay

Лятото е време за плаж, море и забавления. Понякога обаче стават инциденти, докато сме на плажа, като например да получим слънчева алергия или пък  да ни ухапе медуза

Какво да направим ако ни опари медуза?

Често при опарването медузите оставят малки части от пипалата си, които продължават да пускат отрова. Затова първото, което трябва да направите е да огледате добре засегнатото място.

След това изплакнете мястото с оцет или го избършете с хавлия или мокра кърпичка. В никакъв случай обаче не използвайте морска или обикновена вода, защото в повечето случаи това ще предизвика още по-неприятни усещания, казват лекари. Най-добре е бързо да полеете ужилването с ябълков оцет разреден със съвсем малко вода. Това ще премахне отровата, ще успокои сърбежа и отокът постепенно ще изчезне.

В никакъв случай не чешете мястото и не слагайте лед или други студени неща. Знаем, че това звучи като отлична идея и ще помогне за малко, но после ще стане още по-лошо. Освен това не излагайте засегнатото място поне 4-5 часа на пряка слънчева светлина.

Също така не мажете и засегнатото място с никакви мехлеми и кремове – те няма да помогнат в случая. Най-важното е да имате и търпение, защото болката и сърбежът обикновено преминават за 2-3 часа.

По публикацията работи: Ралица Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/