in

Танцов ще бъде последният уикенд от лятото във Варна

Колаж: "Нова Варна"

Днес ще бъде даден старт на третото издание на фестивала на съвременния танц „Танцови маршрути“ в морската столица. Мисията на фестивала е танцови артисти, свързани с Варна, да обменят богатия си опит.

Фестивалът ще започне с беседа за историята на съвременния танц в България с Петя Стойкова, хореограф и основател на Танцова компания ДЮН – независима компания от Бургас с над 30-годишна история, която гостува във Варна през месец март тази година.

Веднага след това ще бъде показан танцовият филм „Задължително приятно“ с режисура и хореография на Т. Соколова и Я. Атанасова, със специалното участие на Мартина Апостолова и Яна Грозданова. През почивните дни фестивалът ще продължи с танцови работилници под ръководството на Петя Стойкова и Константина Ханджиева – дългогодишна солистка на Балет „Арабеск“, родена във Варна.

Работилниците са отворени за всички млади танцьори, навършили 12 г. Те ще се запознаят с нови танцови техники, ще се научат да импровизират и ще бъдат съпровождани от хора, работили с водещи хореографи от страната и чужбина. Фестивалът ще продължи и през есента, когато на сцената на Държавна опера – Варна ще бъдат показани танцовите спектакли „Втора кожа“ на младата хореографка А. Драгова и „Картини от една изложба“ на Танцов театър НБУ с хореографи Татяна Соколова, Анна Пампулова и Нора Владигерова. „Танцови маршрути“ е реализиран с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна и Министерство на културта.

Ето и каква е програма на фестивала:

Петък, 27 август, 19:00 – Беседа с Петя Стойкова (HashtagSTUDIO, ул. „Хан Аспарух“ 2, Варна)

Петък, 27 август, 20:00 – „Задължително приятно“, танцов филм (HashtagSTUDIO, ул. „Хан Аспарух“ 2, Варна)

Събота-неделя, 28-29 август, 10:00-16:00 – Танцови работилници (Юнашки салон, бул. „Христо Ботев“ 1, Варна)

Неделя, 3 октомври – „Втора кожа“, танцов спектакъл на А. Драгова (Основна сцена на Държавна опера – Варна)

Неделя, 31 октомври – „Картини от една изложба“, танцов спектакъл на Танцов театър НБУ (Основна сцена на Държавна опера – Варна)

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.