in

Смел опит за рекорд: 9-годишен катерач от Варна опита да изкачи 380-метрова скала (СНИМКИ)

Снимка: Росен Рафаилов/Varnaclimbing

Михаил Рафаилов е 9-годишен катерач от Варна с големи мечти и амбиции. Преди дни той опита да изкачи 380-метровата централна стена край Враца. Метеорологичните условия доведоха до неуспех, но това съвсем не е краят на опитите.

Медия „Нова Варна“ се свърза с бащата на Михаил, Росен Рафаилов, който разказа за приключението и адреналина по време на изкачването на скалата. Двамата са част от клуба „Varnaclimbing“, които не са професионални катерачи, но всички членове са обединени от едно общо хоби – катеренето.

Идеята за изкачването на 380-метровата скала се е зародила на шега. Докато изкачвали друг 180-метров масив в близост до скалата, Мишо попитал кое е по-интересно за изкачване, а баща му му показал най-емблематичия скален масив в България – централната стена. Михаил проявил интерес.

„Обмисляхме го и с течение на времето и състезанията, придобихме увереност. Организирахме есенен лагер във Враца. Тук се запознахме с една много интересна личност – Краси Георгиев. Той представяше своята книга на „Алея на книгата“ във Варна. По негова идея обвързахме катеренето с благотворителна цел – да заплатим 1000 тренировки по катерене. Във Варна този спорт е доста сериозно развит. Вече почти сме набрали сумата за тези тренировки. Всичи деца до 15-годишна възраст ще могат да се включат безплатно в тренировките по катерене на стената на „Varnaclimbing“, разказа Росен Рафаилов.

Снимка: Росен Рафаилов/Varnaclimbing
Снимка: Росен Рафаилов/Varnaclimbing

„Прогнозата за времето във Враца беше много лоша, но нямаше как да отменим пътуването. В сряда имаше прозорец от хубаво време, небето се изчисти, времето беше прекрасно на сутринта. Видяхме, че скалите изсъхваха и придвижихме цялата екипировка. Направихме си малко снимки и видеа. Тръгнахме по маршрута и видяхме, че ключови пасажи от него са морки. С нас беше и Живко Петров, който е един от най-опитните катерачи във Варна. Нямахме проблеми от към опита, тъй като с него сме качвали скалата и заедно и поотделно“, допълни Росен.

Снимка: Росен Рафаилов/Varnaclimbing
Снимка: Росен Рафаилов/Varnaclimbing

По думите му, след като времето е напреднало, катерачите забелязали, че скалите са много мокри и започнали да обмислят варианта да слязат. „Събрахме се на площадката под 4-то въже и видяхме, че е критично мокро, нямаше време на рискове. Мишо прие доста емоционало това, че трябва да се откажем“, сподели още баща му.

Снимка: Росен Рафаилов/Varnaclimbing

Катерачите планират със сигурност отново да опитат да изкачат централната стена във Враца, което е възможно да стане през идните седмици при хубаво време или през пролетта.

Любовта на Росен към катеренето се е зародила още пред 2004 г., когато той случайно попаднал в залата за катерене. Мотивирал го фактът, че този спорт е труден, но с времето за него се е превърнал в начин на живот. Сега той се занимава ежедневно с катерене.

Тази любов 9-годишният Мишо е наследил именно от родителите си. Още когато е бил бебе, родители му са го завели на скалите. Той винаги е бил плътно с тях на състезания по катерене.

„В началото Мишо не прояви особен интерес към катеренето. Като при всяко дете по-интересни му бяха игрите. По-миналата година ходихме на състезание, където той не беше много подготвен, но завърши 4-ти и това го мотивира“, казва Росен.

Към момента във всяко състезание, в което участва, Мишо винаги печели медали и е в челната тройка.

Снимка: Росен Рафаилов/Varnaclimbing

Снимка: Росен Рафаилов/Varnaclimbing

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.