in

Откриха рицарски меч на 900 години край бреговете на Израел (ВИДЕО)

Кадър: Youtube

Уникалната находка е открита от водолаз край северното крайбрежие на Израел

 Мечът, чието острие е с дължина един метър, е бил открит на морското дъно край брега на Кармил, съобщи в понеделник Израелската служба за антики.

„Мечът е изключително запазен и е в перфектно състояние. Това е  красива и много рядка находка. Очевидно е, че мечът принадлежал на рицар кръстоносец“, обясни Нир Дистелфелд, инспектор в звеното за предотвратяване на грабежи на антики.

 „Вълнуващо е да се сблъскаш с такъв  обект, който да те върне 900 години назад във времето в различна епоха, с рицари, брони и мечове“, допълни той.

Според изявлението на службата израелското средиземноморско крайбрежие съдържа много естествени заливи, които осигуряват подслон на древни кораби при буря. В района са се развили цели селища и древни пристанищни градове, пишат от DPA.

„Тези условия са привличали търговски кораби през вековете, оставяйки след себе си богати археологически находки. Наскоро намереният меч е само една е от тях“, дипълни още Дистелфелд.

На мястото, където е намерен мечът, има индикации, че котвата е била използвана още през късната бронзова епоха, преди 4000 години.

Обектът се наблюдава от Израелския орган за антики от юни, но „находките са много неуловими, тъй като те се появяват и изчезват с движението на пясъците“.

Водолазът е открил мечът миналата събота, като го е взе със себе си, опасявайки се, че може да бъде откраднат или покрит с пясък отново. След това той го предал на властите и получи благодарствена грамота за добро гражданство.

 

Превод и редакция: „Нова Варна“, Ралица Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/