in

НАСА изгражда интернет мрежа на Луната

Снимка: "Нова Варна"

Докато достъпът до надежден и бърз интернет все още остава предизвикателство тук на Земята, НАСА прави крачка напред към решаването на този проблем, както на нашата родна планета, така и на Луната

Американската космическа агенция планира да изгради интернет мрежа на Луната. Целта е да се реши проблемът с недостатъчния достъп до интернет връзка в  някои части на САЩ и да се помогне на бъдещите мисии на „Артемида“.

Програмата „Артемида“ бе представена миналата година. Основната цел на мисията е да бъде изградено устойчиво и постоянно присъствие на повърхността и орбитата на Луната. Чрез своята програма НАСА ще изпрати първата жена астронавт и следващия мъж на Луната до 2024 г., използвайки иновативни технологии, за да изследва повече от лунната повърхност от всякога.

Екип от учени от изследователския институт „Глен“ е направил оценка на наземната мрежа в квартал на американския град Кливланд, за да прецени как би могла да изглежда подобна на Луната. Той сравнява площта на лунната повърхност с тази в града, за да сравни техническите предизвикателства, свързани с Wi-Fi мрежата.

Проучването установи, че ако към 20 000 стълба на осветление или други услуги в Кливланд се прикрепят Wi-Fi рутери, това би могло да осигури достъп до интернет на всяко домакинство в даден квартал.

Резултатите от проучването ще бъдат предоставени на тези, които планират бъдещите мисии на НАСА, на „Артемида“ и евентуални бъдещи проекти на базови лагери.

Лунната Wi-Fi рамка на НАСА все още е много концептуална, но екипът се надява, че изследването на Wi-Fi ще помогне за информирането на бъдещите планове на Артемида. Междувременно анализът може да помогне на американските градове да предоставят на общностите жизненоважен достъп до интернет.

По публикацията работи: Ралица Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/