in ,

С ваксина или Covid тест: Как влизат варненци от днес в моловете? (ВИДЕО РЕПОРТАЖ)

Колаж: "Нова Варна"

Вчера беше последният ден, в който посетителите на търговски центрове, заведения, театри, кина, галерии и музеи можеха да се възползват от гратисния период и да не бъдат глобявани при липса на зелен сертификат

От днес, понеделник, това вече не важи и за посещение на определи закрити помещения се изисква отрицателен антигенен тест, PCR тест, сертификат за преболедуване или поставена ваксина срещу Covid-19.

Екипът на „Нова Варна“ провери каква е обстановката в от един търговските центрове във Варна. Опашка от посетители се беше извила в обедните часове на деня пред мобилната лаборатория за тестове в мола. Издаването на сертификати след направен тест в пункта обаче става с голямо забавяне на Национална информационна система за борба с COVID-19 – повече от два часа в сутрешните часове.

„Наблюдава се значителен спад на посетителите, може би те в момента са около 20% от обичайните нива„, обясни Антоанета Тенева, представител на търговския център.

По думите ѝ след направена проверка се оказва, че голяма част от служителите не са ваксинирани и разчитат именно на бързите тестовете. Това, заедно със забавянето на издаването на сертификати от Национална информационна система за борба с COVID-19, забавя процеса изключително много и се образуват големи опашки пред лабораториите. Така служителите чакат с часове и не могат да застанат на работните си места навреме.

Началникът на охраната в търговския център обясни пред „Нова Варна“, че има и хора, които се опитват да прескочат мерките, но това се следи стриктно, като на всеки вход има охранител.

„В заповедта на здравния министър, издадена на 19-ти октомври, съвсем ясно е записано, че в хранителни магазини, банкови офиси, мобилни оператори, дрогерии, аптеки и оптики, клиентите могат да влизат без зелен сертификат“, обясни още Тенева.

По думите ѝ, след като хора без зелен сертификат бъдат допуснати до съответните магазини, в които той не се изисква, се поема голям риск, защото няма как да се проследи за това, дали те няма да нарушат заповедта. В този случай търговските центрове не могат да носят отговорност.

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.