in

Мая Манолова: Ние сме най-социалната формация. Ще сме омбудсманът в следващия парламент

Снимки: "Изправи се БГ! Ние идваме"

Мая Манолова се срещна във Варна с представители на неправителствения сектор и доставчиците на социални услуги. Тя увери, че „Изправи се БГ! Ние идваме“ е най-социално насочената формация и ще работи за подобряване на условията за пенсионерите, хората с увреждания и тези с най-ниски доходи.

Снимки: „Изправи се БГ! Ние идваме“

„Ние в 46-ия парламент, колкото и кратък да беше той, се преборихме за някои социални каузи, включително за хората с увреждания. Те бяха пропуснати при актуализацията и преизчисляването на пенсиите за инвалидност. Когато лицата навършат 18 години започват да ги третират като възрастни и драстично им се намаляват средствата за живот. Ще настояваме през следващата година те да получават плюс 120 лева месечно като подкрепа, тъй като социалната и икономическата криза заради Ковид ще продължат. В бюджета за 2022 г. сме поели ангажимент и сме го записали в нашата програма, че ще има сериозно увеличение на възнагражденията в цялата социална сфера, особено за хората, които реално извършват социални услуги, грижат се за възрастни хора, грижат се за хора с увреждания – и в публичния сектор, и в общинския, и в съпътстващите услуги“, каза тя.

Снимка: медия „Нова Варна“

Манолова припомни, че от „Изправи се БГ! Ние идваме“ на два пъти са внесли закона за личната помощ, така че социалните асистенти и личните асистенти да получават по-големи възнаграждения. „Трябваше тяхното възнаграждение да е 1,4 към минималната работна заплата. Законите минаха на първо четене, но освен нашата парламентарна група никоя друга не подкрепи да бъдат разгледани в пленарна зала. Вече в два парламента внасяме закона за личната помощ и в следващия, който ще бъде по-дълъг, нашият ангажимент, който сме поели, е, че законът за личната помощ ще бъде приет. Всъщност, ние връщаме старите текстове на хората от протестите – майките на деца с увреждания, за които те се бориха с години. Аз тогава бях омбудсман – написахме го, приехме го и при първата възможност правителството на ГЕРБ и министър Сачева осакатиха този закон като намалиха и възнагражденията на личните асистенти и ограничиха кръга на хората, които могат да ползват тези услуги. Това е един от първите закони, които ще внесем в следващия парламент. Първата работа на 47-ия парламент ще бъде приемането на бюджета за 2022 г. и поемаме ангажимента за изрично повишаване на възнагражденията на всички хора, които са заети в социалната сфера. С фокус към тези, които са на терен и реално се грижат за хора с увреждания и възрастни.“, добави бившият омбудсман на Република България.

Снимка: медия „Нова Варна“

Тя подчерта, че „Изправи се БГ! Ние идваме“ е най-социалната формация. „Колкото и да не им се харчат пари за социалната сфера, имаме пробиви, например за зъбните протези на възрастните хора. Ние ги внесохме и убедихме другите парламентарни групи да ги подкрепят, тъй като зъбният статус на възрастните хора наистина е трагичен. Плюс 200 лева за зъбни протези, което за хората от по-възрастното поколение е ключово важно. Следващата година ще заложим повече пари, така че да започнем от някъде стоматологичната грижа“, категорична е Манолова.

„Докато бях омбудсман много сме работили специално за хората с увреждания и за социалните услуги. Аз познавам повечето неправителствени организации и хората, в тази сфера. Абсолютно наясно съм с проблемите, така че ще започнем да ги решаваме. В условията на криза уязвимите са първите, които трябва да бъдат подкрепени. Практически, инфлацията най-много удря хората с най-ниски доходи, тъй като в малката потребителска кошница тя вече е двуцифрено число. И естествено – който е на минимална заплата или с минимална пенсия, просто не може да оцелее. Основните причини за инфлацията са цената на тока, кражбите и мафията в енергетиката, с които смятаме да се преборим, така че да има предвидимост. Но освен това хората имат нужда от подкрепа и ще предложим повишаването на линията на бедност. 369 лева вече е напълно неадекватно, поне със 100 лева нагоре трябва да е – 470. И минималната работна заплата минимум със 100 лева трябва да се вдигне. Основната ни задача ще бъде една цялостна програма за повишаване на доходите на българите и за подкрепа в условията на криза. Едно от нещата, които ще внесем, е отпадането на ДДС върху битовите сметки и мораториум върху всички цени на ток, парно, вода, природен газ – държавата да поеме цялото увеличение за домакинствата и за малкия бизнес. После повишаване на доходите, вдигане на гарантирания минимален доход, на линията на бедност, на минималната работна заплата и подкрепа за фирмите с фокус малкия бизнес“, обяви бившият председател на парламента.

Тя подкрепя и идеята работодателите да бъдат насърчени да наемат хора с увреждания, като държавата да им оказва подкрепа. „След протестите на майките с увреждания подкрепихме три закона, един от тях беше този за хората с увреждания и там имаше специална глава – подкрепа да упражняват правото си на труд. За съжаление, повечето от нещата остават на книга. Така е и с достъпната среда. На практика има ангажименти за общините и държавата, както и фонд, през който конкретни случаи да бъдат решавани – чрез изграждане на рампи, включително и в частни сгради. Но това всичкото си остава на хартия. Просто в социалната сфера има нужда от хора със сърце. Законодателството е на лице, но трябва „локомотив“ в лицето и на социалния министър, и на шефовете на агенции, и на хората по места. За да може да има сърцати хора и те да се чувстват справедливо оценени, трябва да им се вдигнат възнагражденията. На нас в следващия парламент може да се разчита за всички проблеми, които са се трупали в социалната сфера във времето, защото сме наясно с тях и можем да ги отстояваме. Аз имам инстинкта на омбудсман, тъй като бивш такъв няма. Групата ни в Народното събрание ще работи като парламентарен омбудсман“, завърши Мая Манолова.

 


Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/