in

На коя мандарина прекрачваме границата на полезното?

Снимка: Pixabay

Едва ли има някой, който не обича да си похапва мандарини. С наближаването на коледните празници в повечето домове купите са пълни с тези вкусни плодове. Като със всяка храна обаче и с тях трябва да се внимава, за да не прекалим с консумацията

Мандарините са едни от най-консумираните плодове през зимния сезон. Но прекомерната им употреба може да навреди на здравето ни.

Докторът на медицинските науки и диетолог Маргарита Королева посочи максимално допустимия дневен прием на мандарини за възрастен.

Човек без алергии и други противопоказания може да изяде до 500 грама мандарини на ден.

„Допустимо е да се приема по 250 грама два пъти на ден. Две малки шепи мандарини са подходящи между храненията“, казва лекарят, цитиран от DarikNews.bg.

Мандарините съдържат много полезни вещества като витамин РР, витамин С, растителни фибри и витамини от група В.

Но те не са подходящи за всеки човек.

Хората с алергии трябва да внимават и да не забравят, че половин килограм мандарини, изядени наведнъж, ще доведат до анафилактичен шок.

По поубликацията работи: Мариела Анастасова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/