in

Какво е да живееш на минути от офиса на Дядо Коледа? (ВИДЕО)

Кадър: bTV

Живот в Лапландия. Мартин е един от малкото българи, които живеят толкова на север. Какво е да си туристически водач в града на белобрадия старец?

„В момента е -15 градуса. Очакваме застудяване в идните дни, което е съвсем нормално. Утре ще бъде най-късият ден от годината и ще имаме само около три часа дневна светлина“, разказа пред bTV сънародникът ни Мартин Стефанов, който живее в Рованиеми, Лапландия.

Той отива да учи във Финландия и по-късно си намира работа в Лапландия, като живее там вече седем години. Мартин работи като туристически гид, по-специално водач на моторни шейни.

„Като адаптация нямах особени проблеми – нито физически със студа, нито социални откъм приемане от местните. Може би с тъмнината през зимата и със светлината през лятото най-трудно свиквам“, добави той.

Мартин допълни, че града на Дядо Коледа най-често е посещаван от семейства с деца.

„Имал съм много срещи с Дядо Коледа. Интересното е, че знаеше няколко думи на български. Лесно се комуникира с него, знае много езици, интересна личност“, споделя Мартин.

По публикацията работи Снежина Раева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/