in

Д-р Аспарух Илиев: Омикрон ще доведе до нова остра, но сравнително къса вълна (ВИДЕО)

Кадър: vbox7

Трябва ли да се затегнат мерките у нас заради Омикрон?

Омикрон ще доведе до нова остра, но сравнително къса вълна. Това прогнозира в студиото на „Здравей, България” доктор Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн.  Затова, по думите му, трябва да се въведат и някои нови ограничения.

„Бих препоръчал ограничаване на събиране на хора в големи групи в клубове, дискотеки. Видях, че никъде не се носят маски. А маските ще направят вълната по-плоска”, обясни д-р Илиев.

„Вълната се разгръща, въпросът е да я задържим колкото се може по-плоска. Трябва да сме предпазливи и да се опитаме да запазим болничният ресурс. Омикрон преминава по-леко, рискът е по-малък, но ще има много повече хора, болни по едно и също време”, коментира д-р Илиев.

„Ще помоля премиера Петков и здравния министър Сербезова да информират обществото по какъв план се работи и какви са стъпките, които следват. Планът трябва да се съобщи, за да може всеки да си прави сметката“, каза д-р Илиев.

„Ако в семейството двама са болни, а други двама се грижат за тях, то при Омикрон всички ще са болни и няма да има кой да се грижи за тях. Не бива да гледаме индивидуалния риск. Масовото заразяване може да наруши функционирането на структури“, уточни той.

По публикацията работи Снежина Раева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/