in

Смърков: Не е нормално да се затварят училища, а заведенията да работят

Кадър: Мердин Берберов, "Нова Варна"

За периода от 13-ти до 19-ти януари, коефицианетът на заболеваемост за област Варна е 1300, а само за днес е 1321 на 100 хил. души население

„Не е нормално да затваряме училища, а да работят заведенията. Но в същото време, ако в заведенията мерките се спазват, което тепърва ще се установи, надявам се, че ще спадне нивото на нарушителите. Основно липсва проверка на сертификати. Целта на проверките никога не е била да бъдат съставяни актове. По-скоро да се изостри вниманието“, обясни областния управител на Варна Марио Смърков на брифинг.

„На територията на област Варна са карантинирани 96 класа в 59 училища и 12 групи в детски заведеният. В момента в нашата система непрекъснато се подават нови положителни лица, като следва да бъдат каранинирани. Имаме едно задържане от около 30 подадени сигнала. Непрекъснато се обработват и непрекъснато постъпват. Присъствено се обучават 37 730 ученици, които са с около 3000 по-малко от предходния период“, заяви директорът на РЗИ-Варна д-р Дочка Михайлова.

Тя допълни, че дози от Novavax не са пристигнали, тъй като все още няма договорени количества за България.

„До вчера имахме 10 детски легла, 6 от които заети и 4 свободни. Днес всички 10 са заети. Веднага в УМБАЛ „Света Марина“ разкриха още 10 легла. Деца на интензивно лечение към момента няма“, допълни д-р Михайлова.

„Изглежда нещата се ориентират от понеделник част от училищата да почват да минават на ротационен принцип. Около 5 училища вече са минали, а в понеделник още. Ако минат 30% заразени, ще се предприемат мерки, но все още сме далеч“, обясни директорът на РЗИ-Варна.

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.