in

Без човешка намеса: Робот извърши първата абсолютно самостоятелна операция

Кадър: YouTube

Екипът твърди, че роботът дори се е справил по-прецизно от човешката ръка

Роботите, които помагат на лекарите да извършват операции, се превърнаха в обичайна гледка в съвременната медицина. Екип от университета „Джонс Хопкинс“ обаче твърди, че робот е извършил успешно първата лапароскопска операция напълно самостоятелно – без лекар, който да го ръководи по време на процедурата, предава БГНЕС.

Лапароскопската хирургия е широко разпространена минимално инвазивна процедура, при която в корема или в репродуктивната система на жената се вкарва камера в тръба, за да се провери за проблеми.

Процедурата, извършена върху прасе, е важна стъпка към напълно автономни операции на пациенти. По време на операцията роботът, наречен STAR (Smart Tissue Autonomous Robot – интелигентен тъканен автономен робот), успешно е свързал двата края на червата, съобщава „Стъди Файндс“.

Изследователите твърдят, че STAR всъщност се е справил по-добре от истинските хирурзи, които са се отклонявали повече от идеалната линия на разрез – причинявайки повече увреждания на тъканите.

„Нашите открития показват, че можем да автоматизираме една от най-сложните и деликатни задачи в хирургията: повторното свързване на два края на черво. STAR извърши процедурата при четири животни и даде значително по-добри резултати от хората, извършващи същата процедура“, каза старшият автор д-р Аксел Кригер, машинен инженер в „Джонс Хопкинс“, в съобщение на университета.

По публикацията работи Снежина Раева 

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/