in

Имунолог: Зеленият сертификат беше удачен при Делта, сега е напълно излишен

Кадър: vbox7

Имунологът смята, че след пика, който се очаква през февруари, нещата ще утихнат и постепенно ваксинацията ще се превърне в ежегодишна

Зеленият сертификат е напълно излишен – средство за излишен тормоз. Това заяви в ефира на „Здравей, България” проф. Доброслав Kюркчиев, началник на лабораторията по имунология в болница „Свети Иван Рилски“. Той смята, че здравният документ е бил удачен при варианта Делта, но сега е излишен.

„Трудно е човек да дава прогнози на тази тема. По един или друг начин всичко ще приключи след пика, който се очаква през февруари. Най-малкото ще приключи начинът, по който гледаме на всичко това. Нещата няма да се възприемат по този начин, както се възприемаха преди“, допълни имунологът.

„Изключително разумно би било според мен човек да си постави една ваксина, която ще гарантира до много голяма степен, че неприятни изненади няма да има. Вероятно тенденцията ще бъде ваксините срещу коронавируса да станат ежегодни“, каза още проф. Доброслав Кирчев.

„В момента сме в период на естествена имунизация в България – заради високата заразяемост с Омикрон”, каза имунологът и обясни как действа Т-клетъчният имунитет:

След преболедуване в лимфните възли се запазват клетки на имунната памет, които в случай на ново заразяване се отделят в кръвта и започват да се борят с вируса. Това обаче не означава, че няма да се заразим отново, а че имаме съпротива. За възрастни хора със сринат имунитет тази съпротива няма да е ефикасна като при млад и здрав човек.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/