in

Учен: Недостигът на белтъчини ще е проблем в бъдеще. Грози ли ни световен глад?

Снимка: Pixabay

Според прогнози, до 2050 г. населението на Земята ще се увеличи до 9 млрд. души и тогава недостигът на белтъчини ще се превърне в проблем

Населението на света ще нарасне до 9 милиарда души до 2050 г. и за изхранването на толкова много хора ще са необходими два пъти повече протеини, казва професорът от Института за наука и технологии „Сколково“ Лоран Генцбител, ръководител на лабораторията „Digital Agro Lab“, предава БГНЕС.

Недостигът на белтъчини е проблем на бъдещето, върху който работят учените. Те се опитват да култивират храна, богата на протеини от насекоми или чрез увеличаване на продуктивността на растенията.

„До 2050 г. човечеството ще трябва да удвои производството си на протеини. Според прогнозите до 2050 г. броят на хората ще достигне 9 милиарда и за изхранването им ще са необходими повече протеини“, казва Генцбител.

Ученият обяснява, че хората в Европа традиционно ядат пшеница и леща. Но в други региони, като Южна Азия или Африка, хората ядат предимно ориз и нахут.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/