in

ВСС отложи разглеждането на сигнала на Надежда Йорданова за освобождаването на Иван Гешев (ВИДЕО)

Кадър: Facebook

Аз не виждам съществен проблем в това, стига да не се отложи твърде дълго във времето, каза правосъдният министър след заседанието на ВСС

„Отлагането на разглеждането по същество не изненада никого. Това не е съществен проблем, стига да не се отлага прекалено дълго във времето. Има желание да се работи динамично и в кратки срокове. В рамките на 2 седмици на пленум във ВСС да се разгледат тези правила – много внимателно трябва да им следим съдържанието, които трябва да спазват рамката, установена от законодателя, а не да се опитват чрез самата процедура да заобиколят разглеждането на процедурата по същество. Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова пред медии след заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), който днес се събра и имаше една единствена точка в дневния си ред – искането на министър Йорданова за предсрочно освобождаване на главния прокурор.

„Правилата трябва да се огледални на правилата за избор на главен прокурор и на ВКС. Ако имам предложения във връзка с тези правила, ще сезирам ВСС“, посочи правосъдният министър.

„От моя гледна точка процедурата е ясна. Нарочни процедурни правила не виждам защо толкова са необходими за пленума на ВСС. За първи път стартира такава процедура. Аз от встъпването си в мандат заявявам, че законът трябва да се спазва и действам институционално. Проявявам уважение към органите на съответните институции. Война с календара няма да водя. Не съм предложила правила, защото от моя гледна точка процедурата е ясна“, коментира Йорданова.

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.