in

През 2029 г. ще можем да наблюдаваме преминаването на астероид с невъоръжено око

Снимка: Pixabay

Точната дата на преминаването на астероида покрай Земята се очаква да бъде на 13 април 2029

Нови наблюдения на астероида Апофис, за който се смята, че представлява малък риск от удар на Земята през 2068 г., изключват всяка възможност за това в продължение на поне век. След 17 години наблюдения и анализ на орбитите, Европейската космическа агенция премахна огромния астероид от своя списък на рисковете, съобщи SciTechDaily.

Астероидът е с размерите на три футболни игрища. Скоро след откриването му през 2004 г., астрономите прогнозираха две възможности за удар през 2029 и 2036 г., но допълнителни наблюдения за щастие изключиха тези възможности.

Следващото близко преминаване на Апофис покрай земята е през 2029 г. Очаква се това да се случи в петък, 13 април 2029 г., когато астероидът ще премине на по-малко от 35 000 км от Земята и ще бъде видим с просто око. На десет пъти по-близо от Луната, Апофис ще бъде по-близо от спътниците, които орбитират в Геостационарния пръстен.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/