in

Енергийният министър: Природният газ в България може да бъде заменен

Кадър: Facebook

По време на Годишната среща на бизнеса с правителството, в която участва и министърът на енергетиката, бяха обсъдени последствията за България от войната в Украйна

„България има всички предпоставки да се превърне в една от водещите държави, които могат да заменят природния газ с водород като енергиен източник“. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов по време на Годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от в. „Капитал“. Участниците във форума обсъждаха последствията за България от войната в Украйна в различни сектори на икономиката.

По думите на министър Николов, в България вече има компании, които технологично могат да заменят природния газ с водород, а и страната ни е богата на водни ресурси. Това са фактори, които благоприятстват по-широкото навлизане на новия вид гориво в средносрочен план. „Проблемът тук е по-скоро свързан с транспорта, а не с производството и консумацията му“, уточни Николов, цитиран от Нова телевизия.

Прогнозата на енергийния министър бе направена в контекста на общоевропейските мерки за намаляване на енергийната зависимост от Русия, вследствие на войната в Украйна.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/