in

Благомир Коцев: Справяме се въпреки липсата на подготовка за такъв сценарий

Снимка: "Нова Варна"

В интервю за „Нова Варна“ областният управител на област с административен център Варна Благомир Коцев  разказа за практиките, които въведе в центъра за бежанци, както за затрудненията, през които преминава, така и за най-приятните моменти, в които се е чувствал удовлетворен от свършената работа. 

„Войната започна буквално на първия ден от моето встъпване на длъжността и трябваше веднага да се реагира още в рамките на същия ден. Абсолютно неподготвени бяхме за такъв сценарий, аз очаквах съвсем друг старт на тази позиция и на моята кариера като областен управител. Трябваше да намерим начин да овладеем бежанската вълна, която започна още от първия ден. Това, което успяхме да направим, е да се свържем с няколко украински неправителствени организации на територията на Варна, които реагираха много своевременно, успяха да канализират сигналите, които получавахме. Наложи се в областната администрация да отворим център миниатюрен вариант на това, което виждате в Спортна зала, за да можем да обхванем този поток и да обслужим по някакъв начин нуждите на хората, които идваха. Трябваше да се действа изключително бързо, много решително и в много тежка и кризисна ситуация. За щастие удпяхме да овладеем първите два дни и посрещнахме хора на автогарата, които бяха насочени към хотели. Хубавото е, че много хотели се отзоваха още първите дни, имам лични контакти с хотелиери, които имаха желание да отворят врати и да помогнат. Така че първата вълна беше овладяна за часове“, съобщи Благомир Коцев пред „Нова Варна“.

„Мисля, че скоро ще заработят и други подобни центрове по начина, по който и ние работим, за да могат да облекчат и нашата работа. Тук се увеличава потокът, само за 24 часа са минали 700 човека. Ние се опитваме да ги пренасочим към хотели и в други области, ако заработи Бургаският център, който смятаме, че е един от най-важните, за да облекчи нашата работа, тъй като там има най-голям брой хотели и все пак украинците идват към  Черноморието, за да не бъде концентрирано всичко към Варна се надяваме скоро и Бургас да има такъв център“, обясни обласният управител.

„Работата в областна администрация трябваше да започне от първия ми ден на встъпване, а тя започна две седмици след това. През цялото друго време аз бях ангажиран със създаването на този център и с овладяването на бежанската криза. Успявах да намеря в  извънработни часове и през уикендите време, което да мога да отделя вниманието си на същинската работа на един областен управител административната работа“, допълни той.

„Вече станаха 3 седмици и наистина нямам почивни дни, но това е съвсем разбираемо, предвид тази ситуация, така че аз не се оплаквам. Свикнал съм да работя много.“

„Най-големите затруднения бяха да организираме и съчетаем работата между държавните институции и доброволците. Това е нещо, което много рядко се случва в България“, каза Коцев пред „Нова Варна“.

Тук можете да изгледате цялото интервю:

 

 

Публикувано от Станислава Гавазова

Завършила съм бакалавър „Журналистика“ в Нов български университет, а в момента специализирам магистратура „Графичен дизайн за дигитални и печатни медии“. Имам интерес и съм мотивирана по отношение на работата в медии. За мен е необходимост да се развивам и обогатявам знанията и уменията си.