in

Обмислят промени за Синята зона във Варна: Ще плащаме ли и през почивните дни?

Снимка: Мердин Берберов, Нова Варна

Предложение за синята зона: Удължено работно време и нов вид услуга

Сериозна промяна в работното време на Синята зона във Варна е предложена за обсъждане. Предвижда се тя да работи от 9.00 ч. до 20.00 ч., включително през почивните дни – събота и неделя. Безплатно ще остане паркирането през официалните почивни дни. Няма да има промяна в цените.

Планира се въвеждането на две нови услуги. Съответно както за Синя, така и за Зелена зона ще има възможност за целодневна услуга за паркиране през мобилното приложение. Цената ѝ ще бъде 16.00 лв. на ден.

„Цената е по-висока, защото по принцип това е зона за кратковременно паркиране. Целта е човек да спре за малко и да си тръгне, а не да паркира цял ден, дори и срещу заплащане. Това ще е за хора, които, първо, могат да си го позволят. С високата цена целим не много хора да използват услугата“, каза за „Нова Варна“ Младен Иванов, ръководител на общинското​ предприятие „Паркинги и синя зона“.

Предстои предложението да бъде гласувано от Общинския съвет във Варна. Ако промените бъдат приети, те ще влязат в сила най-рано от 1 май.

„Ако човек има цял ден работа в централната градска част, сега и по-широката част на града, целта е да използва алтернативен транспорт. Местата след обособяването на зоната стават по-малко, отколкото са паркираните автомобили в момента. Повечето са в нарушение. Въвеждаме ред и дисциплина и става по-приветлив града“, допълни Иванов.

Според картата, Зелената зона в морската столица предвижда да обхване всички територии между синята зона и бул. ”Васил Левски”. Незасегната остава само „Максуда“.

Проектът за зелена зона във Варна: Какво обхваща и какви ще са цените? (КАРТА)

„Защото там е прекалено далече, няма кратковременни паркирания и няма толкова автомобили и проблем с паркирането. Ако след обособяването на Зелена зона има затруднения с паркирането, ще предложим да бъде включено. Не е нужно за момента“, каза ръководителят на ОП „Паркинги и синя зона“.

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.