in

Каква ще бъде заплатата на спасителите това лято

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Една от най-атрактивните и в същото време отговорни професии е тази на спасителите на плажа. Но какво е заплащането за този труд?

Заплащането на месец за спасител на плажа е средно над 1500 лева. Последните години се забелязва сериозно разбиране от страна на концесионерите и осъзнаване на необходимостта от подготвени водни спасители. Това каза Велислав Цеков –инструктор от Водноспасителната служба към БЧК-Варна, съдия международна категория по плуване и открити води ,член на националната комисия по водно спасяване и на Областния съвет на БЧК, предаде Радио Варна.

Той посочи, че за този сезон се подготвят 70 души, които ще получат сертификат за водно спасяване. Провеждат се два курса за морски спасители и 4 за басейн. Като положителна тенденция Цеков очерта възвръщането на интереса към професия на спортистите и трениращите водни спортове.

Цеков коментира, че темата за въвеждане на плажна полиция е на дневен ред поне от 8 години, но все още не е постигнат резултат заради лоша приемственост между представителите на отговорния орган, който участва в Националната комисия по водно спасяване.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/