in

Благомир Коцев: Преместването на бежанци от хотели във Варна започва на 27 май (ВИДЕО)

Кадър: "Нова Варна"

Днес се състоя брифинг на областния управител Благомир Коцев, във връзка с украинските бежанци. По груби данни между 6000 и 7000 украински бежанци от територията на Варна следва да бъдат преместени за други области в края на месеца

„Току-що бяхме на конферентна връзка с Централния щаб. Това, което те правят е, в петък и събота се премества целият щаб във Варна и Бургас“, заяви областният управител.

Според него преместването ще започне на 27 май.

Благомир Коцев обясни, че до 27 май тече операция по събиране на информация от украинските бежанци, които са в хотелите, като това се прави чрез апликация.

По негови думи това се прави с цел вземане на адекватни решения по преместването, т.е.  семействата да се групират по такъв начин, че да бъдат заедно на местата, на които ще попаднат.

„Като бройки, доколкото знаем, има около 60 000 човека в хотелите (в цялата страна)“, каза Коцев.

По думите на областния управител много голяма част от хората са заявили, че няма да се възползват от услугите на държавата за преместване в друга база, а ще си наемат квартири или ще напуснат страната.

„Между 15 000 и 20 000 украински бежанци от цяла България планират да тръгнат обратно към Украйна“, заяви Коцев.

Той добави и, че около 18 000 души ще останат в хотелите които са, благодарение на новите условия, а именно удължаването на програмата за подпомагане, която предвижда 15 лева на ден за спане и изхранване.

„Остават около 20 000-20 и няколко хиляди за изместване в други държавни бази“, поясни Коцев.

Той заяви, че за момента изглежда, че ще има достатъчно места в базите, в които предстои да бъдат преместени бежанците, като добави, че в момента се прави анализ на базите.

Относно логистиката, транспортирането на бежанците ще става основно с железопътен транспорт.

Областният управител обясни, че украинските граждани ще се извозват с автобуси до ЖП гари и оттам ще отпътуват с влак до новите места за настаняване. Военни и частни автомобили ще се използват за частите, където няма ЖП гари.

На журналистически въпрос относно това колко бежанци в област Варна и къде се очаква да отидат, от Областна администрация заявиха, че се изчаква да се приключи анкетата, която се осъществява чрез апликацията.

Изведоха единствено груби данни, с които има обща ориентация относно бройката и разпределението по области. Според нея грубо между 6000 и 7000 украински бежанци от територията на Варна следва да бъдат преместени за други области в края на месеца.

 

 

 

 

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.