in

Поставиха начало на 30-то издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ (СНИМКИ)

Снимка: live.varna.bg

Тази година Международният театрален фестивал „Варненско лято“ се провежда в дните 31.05.-10.06.2022 г. На откриването присъстваха кметът на Варна Иван Портних, министърът на културата Атанас Атанасов, директорът на театър „София“ – Ириней Константинов, Даниела Димова, директор на ТМПЦ- Варна. Театралният фестивал „Варненско лято“ е неотменна част от културния живот вграда и значимо събитие за националната театрална култура

30-то издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ бе открито на 31.05. в ДТ „Стоян Бъчваров“. Най-мащабното театрално събития в страната ще се провежда до 10 юни във Варна.

Снимка: live.varna.bg

Кметът Иван Портних отправи приветствие към организаторите и участниците. Той връчи специални юбилейни монети, посветени на 50-та годишнина от откриването на Варненския халколитен некропол, на Цветана Манева, председател на настоятелството, и на проф. Николай Йорданов, директор на фестивала.

Снимка: live.varna.bg

Поздравления от сцената отправиха Цветана Манева, министърът на културата Атанас Атанасов, директорът на театър „София“ – Ириней Константинов, Даниела Димова, директор на ТМПЦ- Варна.

Фестивалната програма започна с постановката „Бащата“ от Флориан Зелер на Народния театър „Иван Вазов“, с режисьор Диана Добрева. Сред най-открояващите се спектакли в българския театрален афиш са още „Опашката“ на Драматичен театър Плевен, „Майсторът и Маргарита“ на Младежкия театър, „Сирано дьо Бержерак“ на Театър Българска армия. Зрителите ще могат да видят интересни продукции и от международните сцени на „Комеди франсез“, Уест Енд Лондон, Нидерландия, Словения, Хамбург – Германия.

Вечерта завърши с приказно улично дефиле, наречено „Бели криле“, на „Close act“- Нидерландия.

Снимка: live.varna.bg

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ се превърна в неотменна част от културния живот във Варна и значимо събитие за националната театрална култура.

Снимка: live.varna.bg

Международната програма на театралния фестивал „Варненско лято“ през 2022 г. включва разнообразие от събития – улично шоу от Нидерландия, прожекции на театрални спектакли от сцената на „Комеди Франсез“ в Париж и от Лондонския Уест Енд, а на 7 юни в Художествената галерия публиката ще може отново да се срещне с богатия и вълнуващ театрален свят на словенския режисьор Йерней Лоренци. Той гостува с музикално-поетичния си спектакъл „Мъртвият идва за любимата си“ по изпълнената с фолклорни мотиви пиеса на Светлана Макарович. Фестивалният афишът е наситен и с паралелни събития, сред които улични спектакли, фотоизложби, представяния на книги и много други вълнуващи срещи с театъра.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.