in

В Балчик, Кранево и Албена хотелиери продължават да приемат бежанци от Украйна

Снимка: Facebook/Albena Resort, Bulgaria

Собствениците на обекти за настаняване са решили да се възползват от новата държавна програма, по която се предвижда изплащане на по 15 лева на ден за храна и подслон

Хотелиери в Балчик, Кранево и Албена са решили да се възползват от новата държавна програма и продължават да настаняват бежанци от Украйна. За това те ще получат по 15 лева на ден за храна и подслон.

Избягалите от войната в Украйна преди месеци и останали и до този момент наистина се нуждаят от подкрепа и помощ, онези, които нямат вариант за връщане в родината си нито финансови възможности да се преместят в друга страна от ЕС. Това, според хотелиерите, е и основната причина те да се съгласят да предоставят базите си на украинците, независимо че парите са крайно недостатъчно, разказва в репортаж кореспондент на БНР.

„Познаваме вече личните истории на хората при нас и знаем, че няма къде да се върнат в Украйна. Така отговарят хотелиери, решили да продължат с хуманитарната подкрепа за украинците, независимо че малкото пари поставят под въпрос и тяхното оцеляване. Към тези причини се добавя и неизвестността къде ще бъдат изпратени, ако трябва да напуснат хотелите ни“, споделя Вера Николова, управител на хотел „Фрегата“ в Кранево, където в момента са настанени около 300 бежанци, повечето от които майки с деца под 3-годишна възраст.

По думите на Вера Николова корекции в менюто неминуемо ще се наложат, тъй като изготвянето на трикратно хранене за сумата от 5 лв. на ден е много трудна задача.

170 са настанените украинци в хотел „Наслада“ в Балчик. Управителят му Александра Джафарова е категорична, че парите са много малко и дори все още не са успели да си направят точен разчет за тях.

Наталия Атанасова, управител на хотел „Ахилея“ в Балчик, е още по-притеснена финансово, тъй като и до този момент не си е получила парите за месец април. При нея са настанени 176 украинци.

Четири хотела в Албена са настанили около 1 000 украински граждани по новата програма, заяви Красимира Стоянова – старши мениджър на отдел „Маркетинг и продажби“.

Напълно наясно с трудностите на хотелиерите са и самите украинци, затова и са изключително благодарни за предоставената подкрепа и за възможността да живеят под спокойно небе с децата си. Най-важното е, че тук сме в безопасност споделят Наталия Ивановна, Лена Калюжная и Наталия Варанцова, която е хореограф и е тук като попечител на 30 деца.

По публикацията работи Полина Петрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/