in

Учени направиха стъпка към лечението на затлъстяването

Снимка: Pixabay

Изследователи от Станфордския университет откриха химикал, произведен след тренировка (lac-phe), който намалява глада с 30 процента при затлъстели мишки. Химикалът може да се използва за производство на хапче за потискане на апетита в бъдеще

Изследователите са открили молекула „против глада“, привидно произведена от натоварващи тренировки, пише DailyMail.

Дебелите мишки, получавали потискащото глада съединение, наречено lac-phe, доброволно яли 30 процента по-малко. Д-р Йонг Сю, педиатър в Медицинския колеж Бейлор в Тексас, каза, че проучването му може да проправи пътя за хапче за борба с мазнините в бъдеще. Той каза пред New Scientist : „Това може да доведе до разработването на хапче, което може директно да се използва за потискане на апетита при определени хора, които не могат лесно да тренират поради други състояния, стареене или проблеми с костите.

„Току-що подадохме патент и се надяваме, че ще използваме това знание за лечение на човешки заболявания като затлъстяването.“

Авторите, включващи екип от Станфордския университет, казаха, че молекулата може да е отговорна за около „25% от ефектите срещу затлъстяването от упражненията“. Откритието не е първият път, в който се разпространява концепцията за „хапче за упражнения“.

Десетки проучвания са се задълбочили в химическите тайни на изпотяване. Но нито един все още не е стъпил на пазара, въпреки търсенето от лежанки.

„Миметиците на упражненията“, както са наречени хапчетата на бъдещето, също са обещаващи при лечение на състояния като деменция, остеопороза – отслабването на костите.

Необходими са допълнителни проучвания, за да се разбере повече за това как lac-phe влияе на мозъка, като досега е разкрита само способността му за потискане на апетита.

За изследването на Nature учените анализирали кръвта на пет мишки, след като са тичали по бягаща пътека.

За да се изследват ефектите му, на шест затлъстели мишки са били прилагани ежедневни lac-phe инжекции в продължение на 10 дни.

На шест други тлъсти мишки беше поставена инжекция със солена вода през същия период от време, за да се увери, че самата молекула има ефект. Гризачите, получили лак-фе, изядоха наполовина по-малко храна от контролната група 12 часа след първата инжекция. През 10-те дни те ядат с около 30 процента по-малко. След осмия ден мишките, получавали lac-phe, са загубили 3 g телесна мазнина – статистически значим спад, като се има предвид, че средната мишка тежи около 20 g.

Д-р Джонатан Лонг, патолог от Станфордския университет, каза: „Помислихме си: „Уау, всички тези доказателства наистина предполагат, че lac-phe отива в мозъка, за да потисне храненето“.

Това предполага, че химикалът потиска храненето само при затлъстели мишки, казаха изследователи. Разликата все още се проучва от екипа. Последващите експерименти показват, че нивата на lac-phe също се повишават при състезателни коне и хора след тренировка. Тридесет и шест здрави възрастни бяха помолени да тичат на бягаща пътека, преди да им бъде взета кръвта. Други осем мъже на възраст от 22 до 30 години са направили същите тестове след вдигане на тежести и спринт.

Въпреки че ефектите му за потискане на апетита все още не са тествани при хора, няма причина да се предполага, че няма да са подобни на мишките, предполагат изследователите. Затлъстяването – с индекс на телесна маса над 30 – излага хората на по-голям риск от диабет тип 2, коронарна болест на сърцето, някои видове рак и инсулт. Около 26% от мъжете и 29% от жените са със затлъстяване в Англия към 2020 г. Около 41,9% от възрастните в САЩ са били със затлъстяване през същата година.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/