in

Според туроператори и хотелиери сезонът по Черноморието започва слабо

Кадър: Youtube/puh81

Тази година летният сезон по родното Черноморие се забави. Собственици на хотели, туроператори и управители на туристически агенции дават недобри прогнози и отчитат изминалия юни месец като слаб

Сезонът по Българското Черноморие се забави и не стартира през май, както се случваше в годините преди COVID пандемията. Хотелиери и туроператори отчитат и изминалия юни като слаб месец. По тяхно мнение сезонът тепърва започва с отлив на туристи, много неизвестни, предизвикателства и проблеми. Войната в Украйна, нарастващите случаи на COVID-19 у нас, инфлацията, хаосът по летищата в Европа, забавянето в рекламата на България и липсата на персонал притесняват туристическия бизнес.

„Реално сезонът започна по-късно към края на юни и не стартира през май, каквито бяха очакванията ни. Той е по-добър от 2021 г. с 30-40% ръст на туристите, но няма да достигнем нивата на предковидната 2019 г., каквито бяха очакванията ни“, заяви за TravelNews Мартин Петков, управител на туроператор, който води чужди туристи у нас. Според него германците се завръщат, но не в големите обеми. От Полша, Чехия и Словакия има повече туристи в сравнение с миналата година, но нивата не могат да компенсират липсата на руснаци. Освен това се забелязва сериозен отлив на българите, които отиват в Гърция и Турция, каза Петков. Учудващо неговата компания посреща туристи и от Украйна – майки с деца, които са изпратени на почивка от мъжете си, за да се откъснат за малко от конфликта. От Беларус също няма да има гости през този сезон.

„Сезонът закъсня и тепърва започва и определено няма да бъде добър. Записванията за България в последния момент не се случиха на германския пазар през май и юни. Този сегмент се насочи към Анталия в Турция, където цените са по-ниски и дават по-големи отстъпки, както и към Испания. Семействата с деца избягват България заради близостта с войната в Украйна“, коментира Венцислав Танчев, управител на туристическа агенция, който представлява германски туроператор у нас. Ръстът на немския пазар ще е 25-30% спрямо 2021 г., но спадът спрямо 2019 г. ще е около 40-50%, обясни той. По думите му от Полша има повече туристи, но не са този обем, който се е очаквал. Английският пазар върви по-добре, но няма да достигне нивата преди Ковид. Британците спасяват положението на Южното Черноморие, подчерта Танчев. Румънските туристи ги няма на Северното Черноморие, защото се насочиха към Анталия и Гърция. Българите отстъстват на юг, тъй като отиват също в Гърция и Турция.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/