in

Благомир Коцев търси злоупотреби на фирма сключила договор за средно училище „Найден Геров“

Колаж: "Нова Варна"

Обновена с отговор от Красен Кралев под твърденията на областният управител.

Областният управител на Варна Благомир Коцев публикува своя позиция във Facebook. Той обяви, че през миналата седмица се е запознал със случай на потъпкване на обществения интерес, след получен сигнал за злоупотреба с обществен ресурс. Става въпрос за VII Средно училище „Найден Геров“ в град Варна, което Коцев определи като едно от многото потърпевши ведомства. Коцев заяви, че Министерство на младежта и спорта (в лицето на министър Красен Кралев от ГЕРБ) е сключило договор за благоустрояването на училището. Средствата за това са били заплатени авансово на 100%, но договорът е бил прекратен. Коцев подхвана и темата за крайбрежната алея и подадената жалба срещу заповедта за прекратяването на допускането на автомобили по част от нея

Скъпи съграждани,

На 10 юли с общи усилия успяхме да върнем крайбрежната алея на варненци. Още в първия работен ден след затварянето й за движение на моторни превозни средства обаче във Варненския административен съд е входирана жалба срещу заповедта ми от концесионер на един от плажовете. Мотивите в жалбата странно съвпадат с тези, изложени от народните представители на партия ГЕРБ през неделния ден. Дори и физическият вносител на тази жалба да не е самият адв. Балачев (народен представител от ГЕРБ), то от пръв поглед се забелязва синхронът в позициите. Изглежда изненадващо как, след като най-после се случва нещо, за което милеят всички варненци без значение от политическите им пристрастия, ГЕРБ застават на срещуположна позиция. И след като позицията им не е в интерес на гражданите, нито отразява настроенията в града, то тогава в чий интерес е? Как да си обясним, че политик може да заема позиция срещу интересите на своите избиратели и то на прага на избори? Какви ангажименти ги карат да вършат това? Или просто са дотолкова обвързани в съмнителни взаимоотношения и преследване на личното си облагодетелстване, че са готови така лесно да пожертват обществения интерес… Но това всъщност е запазена марка на Бойко Борисовата партия и на национално ниво.

С поредния такъв пример се запознах през миналата седмица след получен сигнал за злоупотреба с обществен ресурс. VII Средно училище „Найден Геров“ в град Варна е едно от многото потърпевши ведомства, средствата за чието благоустрояване са били АВАНСОВО платени 100%, а договорът, сключен между тогавашното управление на Министерство на младежта и спорта (в лицето на министър Красен Кралев от ГЕРБ) и фирмата изпълнител бива прекратен поради изтекъл срок на действие, но остава неизпълнен. Парите, разбира се, са откраднати. За този позорен акт, ограбващ варненските деца, разполагам с документи и вече са предприети мерки за уведомяване на компетентните органи.

На опитите на ГЕРБ да внушат, че спирането на автомобилния трафик в пешеходната зона край морето е нещо лошо, вредно, необмислено и некомпетентно, вече се смее цялата варненска общественост. Очевидно нейните депутати и функционери не само се опитват да приписват собствените си съмнителни модели на поведение на днешното управление, но и полагат усилия да саботират всичко градивно, което някой успява да постигне. А може би основателно се страхуват, че тепърва ще изнасяме пред обществеността факти за техните злоупотреби?

За съжаление от партия ГЕРБ все още не могат да осъзнаят, че спирането на автомобилите от Алея първа не е моя заслуга, а е победа на гражданското общество. Единственото, което направих като областен управител, бе да намеря законовия път как да се случи това. Защо нито един от предшествениците ми не посмя да издаде подобна заповед? Отговорите като че сами започнаха да изникват… Докато ние се наслаждавахме на първата си разходка без автомобили по крайбрежната алея, ГЕРБ направиха няколко знакови изяви.
Първо, техни депутати дадоха „пресконференция” във Варна с внушения в стил жълта преса, на която разпалено обявиха, че областният управител няма право да спира автомобилния трафик на държавен терен! Че кой друг, ако не държавата, в лицето на нейните законни представители, има правото да се разпорежда с държавната собственост?! Крайбрежната ивица и т.нар. дамба (бетонният насип, изграден на нея) са изключителна държавна собственост, което едва ли е неизвестно на юристите на ГЕРБ. Още повече, че има становище на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, че алеята не е общински път, а брегоукрепително съоръжение, което не е предвидено за автомобилен трафик.

Второ, в деня, в който Алеята беше освободена от автомобили, първото нещо, което кметът от ГЕРБ Иван Портних направи, бе да изтегли общинска полиция от единственото добре работещо КПП за контрол на достъпа на моторни превозни средства по крайбрежната алея при басейн „Приморски”. Вероятно е очаквал да създаде хаос, а гражданите да ни сочат с пръст, но от националната полиция бързо се справиха и с тази задача. Отделен е въпросът не е ли точно в правомощията и задълженията на общинската полиция да се грижи за реда в Морската градина?

Аз вярвам, че законът и общественият интерес са над всичко, както и че обединеното гражданско общество е сила, с която ще трябва да се съобразят дори и самозабравилите се политици. Варна много пъти доказва това.

Благомир Коцев, управител на Варненска област

От ГЕРБ Варна изпратиха позицията на бившият спортен министър Красен Кралев

Красен Кралев : Кабинетът на ПП спря строежа на салона в СУ „Н.Геров”

Ако беше достатъчно юридически грамотен, областният управител на Варна Благомир Коцев от „Продължаваме Промяната“ щеше да знае, че завършването на новия физкултурен салон в училище „Найден Геров“ може да стане само при действащ договор. Това каза в отговор на ФБ-пост на Коцев народният представител на ГЕРБ/СДС Красен Кралев. Според него вината да не бъде удължен срокът на действие на договора е на сегашното ръководство на Министерството на младежта и спорта и на министъра на спорта в оставка Радостин Василев, който според медийни публикации  не е отговорил за причините за това бездействие  на въпрос от народни представители, съпартийци на Коцев от ПП. Ако се окаже, че фирмата изпълнител носи вина за неспазване на сроковете за строителство, то тя дължи съответните
неустойки. Всичко това може да бъде решено, ако  ръководството на ММС реши да удължи срока на договора , за да бъде довършен салонът. В противен случай спорът между страните може да бъде решен по съдебен път. Твърдението на Коцев, че парите са откраднати, е клевета, за която вероятно ще му бъде потърсена съдебна отговорност, каза още Кралев.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.