in

И община Варна скочи на Благомир Коцев

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Община Варна изпрати своята позиция по отношение на Фейсбук публикацията на областния управител Благомир Коцев

„Второ, в деня, в който Алеята беше освободена от автомобили, първото нещо, което кметът от ГЕРБ Иван Портних направи, бе да изтегли общинска полиция от единственото добре работещо КПП за контрол на достъпа на моторни превозни средства по крайбрежната алея при басейн „Приморски”. Вероятно е очаквал да създаде хаос, а гражданите да ни сочат с пръст, но от националната полиция бързо се справиха и с тази задача. Отделен е въпросът не е ли точно в правомощията и задълженията на общинската полиция да се грижи за реда в Морската градина?“, написа областният управител във Фейсбук.

В отговор на това, от Общината написаха следното:

„Колеги, изпращаме позиция по повод публикация на областния управител на Варна Благомир Коцев във Фейсбук, според която „кметът на Варна е изтеглил Общинска полиция от КПП-то за контрол на достъпа на моторни превозни средства край басейн „Приморски“, с цел създаване на хаос“:

Благомир Коцев търси злоупотреби на фирма сключила договор за средно училище „Найден Геров“

Областният управител да прочете собствената си коригирана заповед за Крайбрежната алея

В коригираната заповед на областния управител Благомир Коцев – за преустановяване на движението на ППС по част от Крайбрежната алея „Кап. Георги Георгиев“, дословно е записано:

„II. ЗАДЪЛЖАВАМ органите на областната дирекция на Министерството на вътрешните работи – гр. Варна, да предприемат необходимите мерки за преустановяване на движението на пътни превозни средства в обхвата на ПИ” (следва описание на имотите по алея първа).

И по-надолу: „-пропускателният режим на обособените КПП да се обслужва денонощно от служители на Областна дирекция на министерството на вътрешните работи – Варна, съгласно План за организация на движението – приложение към настоящата заповед…”.

В тази връзка, заповедта на областният управител е коректно изпълнена – КПП-та са поети от ОД на МВР- Варна точно според тази заповед!

В коментара си във фейсбук г-н Благомир Коцев, може би умишлено, пропуска посоченото съдържание от собственото си разпореждане. А може би изобщо не е чел какво подписва!? А може би не е разбрал, че неговата заповед e коригирана?!

Това, обаче е негов, а не проблем на общинската администрация. Години наред единственият ефективно действащ контролен орган в района е Общинска полиция по изрично разпореждане на кмета на Община Варна. Факт, който самият областен управител признава в позицията си!

Между другото, в момента на сайта на Областната администрация е публикуван първия вариант на заповедта на Благомир Коцев – РД№РД 22-7706-81 от 08.07.2022 г. В Община Варна е постъпил коригиран вариант, заради допуснати „непълноти“, включително заради издаване на нареждане към Общинска полиция, което не е в правомощията на областния управител.

На 27.06.2022 г. Благомир Коцев заявява пред медиите във Варна: „Дамбата има нужда от ремонт, а ако този ремонт се комбинира с проект за разширяване на крайбрежния път, на който да има пешеходна зона, велоалея и лента за автомобили, то това би бил най-добрият вариант. Ще лобирам пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството това да се случи“.

Община Варна очаква представяне на проекта пред гражданите и конкретни резултати от г-н областния управител.“

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.