in

Кои плодове и зеленчуци не са подходящи за кучето ни?

Снимка: Pixabay

Всички знаем, че плодовете и зеленчуците могат да бъдат здравословни, полезни лакомства за домашния ни любимец и е добре да ги включваме в ежедневната му диета.

Някои от тях обаче, крият рискове при консумация от четириногите ни приятели и могат да бъдат дори опасни за тях, предават dogsandcats.bg. Сред възможните реакции, които могат да причинят при кучето ви са повръщане, стомашно разстройство, диария и др.

Лук, чесън, праз

Всички членове на рода Allium (вид лук) са опасни за консумация от кучета. Те могат да увредят здравите червени кръвни клетки на животните, което да доведе до животозастрашаваща анемия. Помнете – няма значение дали са сурови или сготвени, лукът и чесънът са токсични за косматия ви приятел.

Грозде или стафиди

Макар да изглеждат безобидни, те могат да причинят редица заболявания и увреждане на бъбреците при кучетата. Клиничните признаци могат да се появят в рамките на 24 часа след хранене и включват повръщане, диария и летаргия.

Сурови картофи

В тези зеленчуци се съдържа соланин – токсин, който може да причини лигавене, повръщане, диария и тежко стомашно разстройство при кучетата. Особено опасни са картофите, които имат прораснали по тях кълнове.

Снимка: Pixabay

Диви гъби

Освен красиви, те могат да бъдат и смъртоносни за кучетата. Симптомите на отравяне с гъби могат да варират от повръщане и халюцинации до чернодробна недостатъчност и дори смърт. Има много различни видове гъби и нивата им на токсичност варират, за това най-добре пазете домашния си любимец далеч от всички тях.

Сърцевината на ябълка (със семена и стъбло)

Добре е да давате от време на време на кучето си парченце ябълка или две. В никой случай обаче не му давайте сърцевината на плода. Тя може да включва семена, стъбло и листа – във всички тях се съдържа цианид – токсин, който може да причини разширени зеници, задъхване, затруднено дишане и дори шок при кучета.

Костилкови плодове

Ако искате да наградите домашния си любимец с хубава праскова, зряла нектарина, сливи или череши – можете да го направите едва, след като отстраните костилката. Тя представлява опасност за домашните ви любимци, които лесно биха могли да се задавят с нея. Стъблата, листата и костилките от кайсии, сливи, праскови и череши също съдържат цианид.

Листа от ревен

Ако правите баница с ревен, не забравяйте внимателно да изхвърлите листата. Листата на растението ревен са токсични за домашните любимци и могат да причинят бъбречна недостатъчност и треперене.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/