in

Днес се навършват 10 години от атентата на летище „Сарафово“

Кадър: YouTube

Изминаха се 10 години от атентата, който отне живота на 7 души и рани още 40. Всяка година на датата се провежда церемония, която да почете паметта им

Навършват се 10 години от атентата на летище „Сарафово“. На мястото на инцидента е издигнат възпоменателен паметник, на който всяка година се провежда церемония в памет на всички загинали..

Припомняме ви, че точно преди 10 години, на 18 юли 2012 година, автобус с израелски туристи, които току що бяха кацнали на летище „Сарафово“ в Бургас, стана мишена на жестока терористична атака, при която загинаха петима израелски граждани. Шофьорът на автобуса, български гражданин, и извършителят на атентата. При инцидента бяха ранени 38 души. На 15 юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд. Подсъдими по него са Мелиад Фарах, ливанец с австралийски паспорт, и Хасан Ел Хадж Хасан, с канадско и ливанско гражданство. Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване. На 17 януари 2018 г. делото за атентата започна по същество.

Първото заседание по него беше насрочено още през септември 2016 г., а още през юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд. Материалите по делото бяха 80 тома, свидетелите са не по-малко от 170, има 100 експертизи.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/