in ,

Потули ли се случая с дрогирания шофьор Алин, причинил смъртта на трима във Варна?

Колаж: ''Нова Варна"

Първа инстанция 4 години затвор в общ режим и 5 г. без книжка.

Вчера ви припомнихме за зверски инцидент, случил се през 2021 година, при който загинаха трима души, поради седнал зад волана дрогиран шофьор. В кръвта на подсъдимия са открити две наркотични вещества – амфетамин и метамфетамин. Скоростта, с която е управляван автомобилът е била два пъти над позволеното. Както ви съобщихме вчера, медия „Нова Варна“ изпрати запитване за хода на делото до окръжен съд – Варна и Окръжна прокуратура, тъй като докато в София се вдигна невероятен шум за дрогирания шофьор Семерджиев, убил две жени, във Варна аналогичният случай изчезна от общественото пространство.

Алин в момента е под домашен арест в района на центъра на Варна. Там той живее със своя син, нашумял с изгонването си от X-Factor.

Какво се случва с дрогирания Алин, убил 3-ма край Варна. Ще бъде ли наказан? 

Нека припомним инцидента в подробности. Инцидентът е възникнал вечерта на 3 септември 2021 г., малко след 22:00 часа, на пътя от к. к. Златни пясъци за Варна, в района на Евксиноград. Сблъскаха се два автомобила. В резултат от тежкото произшествие загинаха трима души, пътували в един от тях.

Голяма катастрофа край Варна. Няколко души загинаха на място

Лекият автомобил, в който се движели жертвите, излизал от близката бензиностанция с намерение да пресече главния път и да направи обратен завой в посока Златни пясъци.

Движещо се от север BMW, според очевидци с много висока скорост, блъска колата, при което тя се търкаля повече от 30 метра, единият пътник изскача от нея, другият е затиснат в задната ѝ част, а водачът – млада жена издъхва преди пристигането на линейката.

Задържаха под стража дрогирания, виновен за катастрофата с трима загинали край Евксиноград

Виновникът за инцидента е Алин Й. Униформените установили, че мъжът е седнал зад волана на управлявания от него автомобил след употреба на наркотични вещества.

Получихме информация за делото от Окръжен съд – Варна. На първа инстанция делото е разгледано от един съдия и двама съдебни заседатели. При поставяне на присъдата, бил намален нейният размер с 1/3. Окръжен съд – Варна признава Алин Й. за виновен, като в мотивите си посочва, че деянието е извършено по непредпазливост. Съдът е приел, че обществената опасност на извършителя е сравнително ниска, предвид дългия период от време като водач на МПС от 1993 г. Съдът е определил наказание над минимума, а именно – лишаване от свобода за срок от 6 години, което след редукцията с 1/3 е намалено на 4 години, което да бъде изтърпяно при първоначален „общ режим“. Подсъдимият Й. е бил лишен от право да управлява моторно превозно средство“ за срок от 5 години. Тричленният съдебен състав е преценил, че в този размер наказанието ще бъде достатъчно, за да формира контрамотив у него за извършване на подобни и други престъпления. Цялата изпратена ни информация е следната:

„Дело № 1374 от 2021 г. е образувано в Окръжен съд – Варна през декември миналата година. Като първа инстанция е било разгледано в съдебен състав от един съдия и двама съдебни заседатели. Приключило е с присъда, постановена на 7 юни 2022 г.

Съдебното производство е протекло в условията на съкратено съдебно следствие, по искане на защитата на Алин Й. При тази процедура, подсъдимият признава изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт и се съгласява да не се събират доказателства за тях. От своя страна законът задължава съда, при постановяване на присъдата, да намали размера на наказанието с 1/3.

В пледоарията си пред съда, представителят на Окръжна прокуратура е поискал налагане на наказание на подсъдимия към средния размер, което да бъде намалено с 1/3.

Повереникът на частните обвинители, които са наследници на пострадалите лица е изложил доводи за превес на отегчаващите вината обстоятелства и е поискал на подсъдимия да се наложи ефективно наказание лишаване от свобода за срок от 6 години.

В пледоарията си защитникът на подсъдимия Й. е акцентирал върху неправомерното поведение на шофьора на лекия автомобил „Фолксваген шаран“, в който са се движили пострадалите, който извършил няколко нарушения на Закона за движение по пътищата и така допринесъл за настъпване на тежкия краен резултат.

Окръжен съд – Варна признава Алин Й. за виновен, като в мотивите си посочва, че деянието е извършено по непредпазливост – подсъдимият не е целял и предвиждал настъпването на общественоопасните последици, но е бил длъжен и е могъл да ги предвиди.

При определяне на наказанието, съдът е взел предвид следното:

Първо: инкриминираното деяние се характеризира с висока степен на обществена опасност – причинена е смърт на три лица, а в кръвта на подсъдимия са открити две наркотични вещества- амфетамин и метамфетамин. Освен това управлението на моторно-превозно средство със скорост, която двукратно надвишава въведеното с пътен знак ограничение, определя конкретното нарушение на правилата за движение като тежко. Според съда, разпространението на тази порочна практика стои в основата на голяма част от пътните инциденти в държавата. Отчетени са времето и мястото, където е настъпил пътния инцидент – в тъмната част на денонощието, след завой, в близост до бензиностанция, и наличие на няколко ленти на платното за движение, вкл. и за обратен завой, които поначало изискват управлението на МПС да става с повишено внимание.

Второ: С оглед липсата на предходна съдимост, трудовата ангажираност, добрите характеристични данни, вкл. положителни лични и професионални качества, за които са били изслушани свидетели, както и че вида и броя на допуснатите предходни нарушения на правилата за движение и тяхното санкциониране (видно от справката за нарушител) предвид дългия период от време като водач на МПС от 1993 г. не е значителен, съдът е приел, че обществената опасност на извършителя е сравнително ниска.

Трето: Налице е независимо съпричиняване на резултата от действията на водача на лекия автомобил „Фолксваген шаран“. Последният неправомерно навлязъл в лентата за движение на подсъдимия, пренебрегвайки задължителното предписание, дадено с пътен знак (Г-2) „движение само на дясно след знака“, поставен на изхода на бензиностанция „ЕКО“, заедно със знак „Стоп“, за да се включи към ръкава предназначен за извършване на маневра обратен завой на пътното платно, по което се движел подсъдимия Й.

Отчитайки тези обстоятелства и изразеното от подсъдимия съжаление за случилото се, съдебният състав от един съдия и двама съдебни заседатели е определил наказание над минимума, а именно – лишаване от свобода за срок от 6 години, което след редукцията с 1/3 е намалено на 4 години, което да бъде изтърпяно при първоначален „общ режим“.

Съдът е отказал да определи наказание под предвидения минимум, тъй като не е намерил наличие на многобройни или пък изключителни обстоятелства, каквито за законовите изисквания. В мотивите си посочва, че „с оглед придобитата от подсъдимия правоспособност за 7 категории като водач на МПС и дългогодишната му професионална ангажираност като такъв, нарушаването на правилата за режима на скоростта и на забраната за управление на МПС след употреба на наркотични вещества, са недопустими“.

Подсъдимият Й. е бил лишен от право да управлява моторно превозно средство“ за срок от 5 години. Тричленният съдебен състав е преценил, че в този размер наказанието ще бъде достатъчно, за да формира контрамотив у него за извършване на подобни и други престъпления.

Присъдата на Окръжен съд е била обжалвана пред Апелативен съд – Варна, където на 17 юли т.г. е проведено съдебно заседание, т.е. не е окончателна.“

Медия „Нова Варна“ получи информация и от Окръжна прокуратура – Варна. От там съобщиха, че на 16.12.2021 г. е внесен обвинителен акт във Окръжен съд – Варна срещу Алин Й.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.