in

Храните, богати на магнезий, помагат за здраво сърце и се справят със стреса

Снимка: Pixabay

Магнезият е един от най-полезните за организма минерали. Заедно с калция и калия той играе съществена роля за здравето на сърцето, мускулите и костите. Помага при безсъние, депресия, мигрена

Списък с най-богатите на магнезий храни, които трябва да бъдат част от вашата диета:

Овесени ядки

Ползите от овеса са безброй. Той е богат на протеини, фибри и някои витамини от В комплекс Половин порция овесени ядки осигурява 32% от препоръчителното дневно количество магнезий.

Спанак

Богат на хранителни вещества, необходими за доброто състояние на организма. Спанакът може да се консумира пресен или варен. Съдържащите се в него витамин С и калий се усвояват по-добре, ако спанакът се яде суров, докато витамините А и Е се усвояват по-добре, когато е сготвен.

Тиквени семки

С четвърт чаша чай от тиквени семки можете да покриете 50% от препоръчителната дневна доза магнезий. Същото това количество ви набавя големи количества цинк и омега-3 мастни киселини.

Ленено семе

Ленените семена са трудни за храносмилане, затова е препоръчително да ги консумирате на прах, за да усвоите възможно най-много от съдържащите се в тях полезни вещества. Лененото семе е един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини и магнезий.

Черен шоколад

Черният шоколад е богат на антиоксиданти, желязо, калций и витамини В комплекс. Едно блокче черен шоколад осигурява 24% от препоръчителния дневен прием на магнезий.

Авокадо

Авокадото е богато на много ценни хранителни вещества като витамини А, С, К, фибри, мононенаситени мазнини и антиоксиданти.

Черен боб

Тази култура е богата на фибри, антиоксиданти и протеини. Една порция сварен черен боб съдържа 30% от препоръчителния дневен прием на магнезий.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/