in

Кои са защитените територии във Варненско?

Кадър: Youtube\ Varnamaps

Паркове, резервати и местности са само част от защитените територии във Варна и областта

Защитените територии във Варненско са общо 40. Сред тях има един резерват, четири поддържани резервата, един природен парк, 28 защитени местности и шест природни забележителности. Общата площ на защитените територии е близо 55 хил. дка. Това сочи информацията от списък на РИОСВ.

Сред по-интересните природни забележителности са водопaдите „Сини вир“ в село Дебелец и „Куза скока“ в село Лопушна, Дългопол, а също и пещерата „Горна и долна каладжа“ в Белослав. Впечатление прави и местообитанието на много рядък и защитен вид „Находище на урумово лале“ в село Чернево, Суворово, „Находище на бял оман“ в село Детелина, община Долни чифлик.

Защитената местност „Неделенолистно великденче“ в Девня е свързана с опазване на растителен вид и неговото местообитание. Със същото значение е и ЗМ „Трижилкова метличина“ във Ветрино, село Невша. Защитената местност „Орлов камък“ в Горни чифлик включва специфичен ландшафт, водопад, местообитание на грабливи птици, „Снежанска кория“ в село Снежина, Провадия представлява вековна дъбова гора на възраст над 170 години. В ЗМ „Ракитник“ в квартал Галата се намират местообитания на много рядък и защитен вид – Ракитник.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/