in

На 10-ти септември във Варна за трети пореден път се организира пешеходна обиколка с името „Модернизмът във Варна“

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

О тази година Варна ще проведе своята пешеходна обиколка. Всички, желаещи да се включат в нея, трябва да бъдат в събота, 10-ти, на площад „Независимост“, пред Драматичния театър, точно в 14:30 часа. Специално внимание ще се обърне на сгради и обекти, които вече клонят към разруха или са по-стари

На 10-ти септември, събота, организираме в морската ни столица за трети пореден път пешеходната обиколка „Модернизмът във Варна“. Очакваме варненци и гости на града в 14:30 ч. на площад „Независимост“, пред Драматичния театър.

Обиколката включва някои от най-ценните образци на модернизма в града от 1930-те години, като ще се коментира зараждането на стила, ранните му характеристики, но ще се „върнем“ и в 1920-те, където царства архитектурата на ар деко, много силно застъпена в морската ни столица.

Ще обърнем и специално внимание на няколко изключителни обекта – или напълно разрушени, или загубили безследно своя автентичен облик – носил някога духа на времето си.
За посещение на архитектурната обиколка не е нужно предварително записване. В края на обиколката ще бъдат събирани средства за дейността ни – проучвателски пътувания, публични събития и др.

Предходните обиколки по същия маршрут се проведоха това лято, през месеците юни и юли, при изключителен интерес от страна на местните любители на архитектурната история и гостите на града.

Публикувано от Силвана Димитрова