in

Американски бомбардировачи „Б-52“ прелетяха над Близкия изток

Кадър: Youtube/The Sun

Два американски стратегически бомбардировача „Б-52“ прелетяха през вчерашния ден над Близкия изток на съвместна учебна мисия с Кувейт и Саудитска Арабия. Съобщава се, че бомбардировачите са с потенциал да пренасят ядрено оръжие

Два американски стратегически бомбардировача „Б-52“ с потенциал да пренасят ядрено оръжие са прелетели вчера над Близкия изток на съвместна учебна мисия с Кувейт и Саудитска Арабия. Това съобщи днес командването на въоръжените сили на САЩ, предаде АП.

Агенцията отбелязва, че тази демонстрация на сила става на фона на напрежението между Вашингтон и Техеран. Бомбардировачите са излетели от базата на британските военновъздушни сили във Феърфорд, Англия, и са прелетели над Източното Средиземноморие, Арабския полуостров и Червено море, съпроводени от кувейтски и саудитски бойни самолети. След това двата тежки американски бомбардировача са напуснали региона, се казва в съобщението, предаде БТА.

„Заплахите за САЩ и нашите партньори няма да останат без отговор“, каза ген. Алексъс Гринкевич, най-високопоставеният представител на американските ВВС в Близкия изток. „Мисии като тази показват нашата способност да комбинираме сили с цел възпиране и, при необходимост, да побеждаваме нашите врагове“, добави той.

Въпреки че Централното командване на въоръжените сили на САЩ не спомена изрично Иран в своето изявление, Вашингтон често праща самолети „Б-52“ в региона, където напрежението с Техеран нараства. Последната подобна мисия беше през юни.

Бившият президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядреното споразумение между Иран и световните сили, което предизвика поредица инциденти в региона, отбелязва АП.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/