in

Ето кои ядки намаляват риска от смърт с 20%

Снимка: Pixabay

Резултатите от различни проучвания показват, че един вид ядка може да ви помогне при предотвратяването на хроничните заболявания, което е сериозна стъпка към желаното от мнозина дълголетие. Става въпрос за орехите.

Ново проучване, публикувано в „New England Journal of Medicine“, показва свойствата и полезното действие на орехите.

Въпреки скромния си размер те имат огромни ползи за здравето, тъй като са богати на фибри, витамини и антиоксиданти, пише „Дейли Експрес“.

Ракът и сърдечносъдовите заболявания са на първо място в списъка на животозастрашаващите патологии. Тези болести се считат за едни от водещите причини за смърт в световен мащаб, както съобщава СЗО.

Но новото проучване показва, че орехите могат да намалят вероятността от развитие на рак, сърдечно-съдови и респираторни заболявания.

Изследователите проучват медицинската история на повече от 118 000 пациенти, участвали в различни проучвания, за да изключат всички, диагностицирани с рак, коронарна болест на сърцето или инсулт. Доброволците трябвало да попълнят подробен въпросник за храненето. Те отговорили на въпросите в началото на проучването, а след това ги попълвали на всеки две до четири години.

В зависимост от това колко орехи са консумирали участниците в проучването, те са били разделени на шест групи, които учените са наблюдавали в продължение на 30 години.

Установено било, че при доброволците, които ежедневно са консумирали орехи, рискът от смърт е бил с 20% по-малък. Установено е също така, че хората, които ядат орехи, по-рядко умират от рак, коронарна болест на сърцето и респираторни заболявания. Изследователите добавят, че колкото повече орехи са консумирали участниците, толкова по-малък е бил рискът от смърт.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/