in

Първата партида от новите електробуси пристигна във Варна: Кога ще влязат в действие? (СНИМКИ)

Снимка: "Нова Варна"

Вчера във Варна е пристигна първата партида от очакваните общо 60 електробуса, с които ще се подмени част от автопарка на общинския превозвач „Градски транспорт“ във Варна.

Това заяви изпълнителният директор на „Градски транспорт“ – Варна Инж. Николай Антонов за медия „Нова Варна“.

Новите пет съчленени рейса са докарани във Варна снощи и все още се намират върху транспортните трайлери. Това потвърди инж. Николай Антонов. Той обясни, че автобусите са пристигнали в Гърция по море от Китай, след което са транспортирани до Варна. Предстои да минат съответните митнически процедури.

Снимка: „Нова Варна“

Относно това кога ще пристигнат останалите 15 съчленени и 40 „соло“ автобуса, инж. Антонов заяви следното пред медия „Нова Варна“:

„Общо са 20 съчленени и ще пристигат на етапи. Реално няма да могат да се пуснат веднага, тъй като има изграждане на инфраструктура. Има и някои вътрешни особености. Трябва да се регистрират“, посочи инж. Антонов.

Той заяви, че най-вероятно ще могат да влязат в действие около Нова година.

По думите на Антонов първите пет автобуса са подранили, били са очаквани по-скоро към края на месеца или началото на октомври. Той допълни, че електробусите ще бъдат официално приети от „Градски транспорт“, когато се съберат всичките 60. Междувременно ще тече работа по подсигуряването на техническата инфраструктура за функционирането им.

До февруари електрическите автобуси би трябвало вече да обслужват градските линии във Варна, това обяви през юли шефът на общинската фирма „Общински паркинги и синя зона“ Младен Иванов.

Снимка: „Нова Варна“

Новите автобуси са осигурени благодарение на безвъзмездно финансиране в размер на 70 млн. лева по оперативна програма и 15 млн. лева съфинансиране от общинския бюджет. Тези средства отиват още за 60 зарядни станции за електробусите, за нови трансформатори и други технически дейности. Попълненията в автопарка на „Градски транспорт“ ще разполагат със системи за безопасност, които ще сигнализират на шофьора за опасности по пътя в реално време.

Зареждането на автобусите ще се случва основно през нощта. Всеки ще разполага със зарядна станция, която ще пълни батерията му до 5 часа. „Съчленените“ електробуси ще могат да правят пробег до 200 км. с едно зареждане при работещ климатик и пълно натоварване с пътници, а „соло“ електробусите ще могат да изминават до 280 км. Ще бъдат монтирани две бързозарядни станции на крайните спирки на „Почивка“ и „Владиславово“, които ще могат да възстановят батерията до 50% за половин час.

По-големите автобуси побират до 110 души, а по-малките до 60. Ще има осигурени места за хора с увреждания, климатици и рампи.

Предвидено е новите придобивки на общинския превозвач да се обслужват с машините за билетната система от стари автобуси на „Градски транспорт“, които ще бъдат преместени за целта. Междувременно ще се реконструира съществуващия трафопост на превозвача и ще се изградят нови трафопостове, така че да се осигурят 5 мегавата мощност.

Гаранцията за всички части на автобусите е 5 години.

Снимка: Facebook\ Иван Портних

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/