in

Ясно е кой е новият премиер на Великобритания

Снимка: Pixabay

Лиз Тръст е новият министър-председател на Великобритания, като изборът стана в рамките на управляващата Консервативна партия. Тя получи 81 хиляди гласа от членовете на партията. Тръс е бивш министър на външните работи на Великобритания.

Утре Тръс ще бъде приета от кралица Елизабет Втора, за да бъде назначена на поста министър-председател на Великобритания. Лиз Тръс преди беше министър на външните работи.

Нейният съперник за лидерския пост Руши Сунак събра подкрепата на 60 000 избиратели.

Минути след като беше обявено, че печели, Лиз Тръс благодари на досегашния премиер Борис Джонсън, че се е изправил срещу Владимир Путин, за Brexit и за успешната ваксинационна кампания срещу COVID-19.

Кампанията за лидерство официално започна на 12 юли, като осем кандидати получиха необходимата подкрепа от 20 свои колеги депутати. Депутатите гласуваха в пет кръга, като Риши Сунак бе лидер в парламента. Той обаче не беше толкова популярен сред редовите членове на ръководството на торите, които имаха право да решат за последните двама кандидати, припомня БГНЕС.Допреди една година, когато Борис

Джонсън назначи Тръс за министър на външните работи, 47-годишната политическа фигура всъщност беше по-известна само на членовете на Консервативната партия.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/