in

„Нешънъл Джиографик България“ отреди 27 страници на златното съкровище, открито във Варненския халколитен некропол

Снимка: live.varna.bg

„Нешънъл Джиографик България“ се посвети на варненското златно съкровище. Цели 27 страници са отредени на най-старото обработено злато в света

27 страници посвети списание „Нешънъл Джиографик България“ на най-старото обработено злато в света, открито преди 50 години във Варненския халколитен некропол. Броят е вече по книжарниците, съобщиха от Община Варна.

Снимка: live.varna.bg

„Нашият материал бе високо оценен от главната редакция във Вашингтон, очаквам да получи оценката Best edit, да заинтригува локалните издания по света и да се появи на техните страници“, посочва главният редактор на списанието Красимир Друмев.

Снимка: live.varna.bg

Публикациите станаха възможни след покана от кмета Иван Портних към екипа на списанието за отразяване на половинвековния юбилей от откриването на златното съкровище. В продължение на три дни – от 27-ми юни до 29-ти юни, група фотографи, начело с проф. Красимир Андонов, заснеха артефактите от Варненския халколитен некропол в залите на Регионалния исторически музей. Логистична помощ оказаха и археолозите, начело с д-р Владимир Славчев.

Снимка: live.varna.bg

В новия брой на „Нешънъл Джиографик България“ са публикувани уникални снимки, интересна информация и карта на древните наколни селища и свързаните с тях некрополи. Описани са историята на откриването на съкровището, както и значимостта на находките, които го превръщат в световна сензация, тъй като надхвърля всички изградени дотогава представи за праисторическото общество.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.