in

Решено: Франция ще обучи хиляди украински войници

Колаж: "Нова Варна"

Конфликтът между Русия и Украйна расте, а все още е неясна позицията на някои от европейските държави. На този фон Франция категорично заяви намерението си да обучи до 2000 украински войници на своя територия.

Войниците „ще бъдат приети в нашите части за няколко седмици“, заявява министърът на въоръжените сили Себастиан Лекорну в интервю за вестник „Le Parisien“ и добавя, че ще има три нива на обучение: общо бойно, „специфични нужди, посочени от украинците, като например логистика“, и след това обучение за използване на отбранителни съоръжения, предоставени от западните съюзници на Украйна.заяви министърът на въоръжените сили Себастиан Лекорну в интервю за вестник „Le Parisien“.

Той заяви, че това ще се извършва при спазване на правилата, като добави: „Няма да бъде по военен начин, защото не сме във война. Ние помагаме на страна, която е във война“ с Русия.

Франция ще предостави на Украйна и системи за противовъздушна отбрана „Crotale“, каза той, без да уточнява колко на брой.

Броят им се уточнява „с украинците“, каза той и добави, че „ще бъде значителен, за да им позволи да защитават небето си“.

Министърът заяви, че на Киев могат да бъдат доставени още шест мобилни артилерийски установки „Цезар“ в допълнение към вече предоставените 18, като се разглежда и възможността за предоставяне на ракети земя-земя.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/