in

Асен Меджидиев: Работим по създаването на мобилно приложение, от което пациентите да следят цените на лекарствата

Кадър: Нова

Здравният министър Асен Меджидиев посочи промените, които ще настъпят във връзка с недостига на лекарствени медикаменти и разкри че ще се работи по изготвянето на конкретен алгоритъм, който ще включва мерки свързани с недостига на лекарствени продукти у нас.

„В момента се взеха няколко решения – създава се единна номенклатура на лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание, която ще бъде свързана с машинно четим продуктов код върху опаковката на всеки медикамент. Това ще позволи използването на мобилно приложение, за да се информира всеки за цената на лекарствените средства – така се въвежда контрол. Номенклатурата ще позволи проследяването на отпускането на лекарствените продукти“, каза още той.

Той допълни, че са обединили усилието си да предотвратим недостига на медикаменти в аптечната мрежа. Eдинната номеклатура, свързана с набавянето на лекарствени продукти ще е е свързана с машинен код ,който ще е върху опаковките на лекарствата. Това ще позволи и използването на мобилно приложение, като така ще се въвежда и контрол върху цените на лекарствените средства.

„Единната номеклатура ще проследи по бързо проследяване на количеството доставени продукти и отпускането на лекарства към пациентите“, каза още той

По думи на Меджидиев, към момента липсват 9 медикамента в аптечната мрежа, но след мерките, които са взети още миналата седмица някои от тях са останали в аптечната мрежа.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/