in

Съдът задържа под стража обвиняем за разпространяване на порнографски материали с деца

Снимка: Google Maps

 

По искане на Софийска районна прокуратура, Софийски районен съд задържа български гражданин, обвинен в разпространяване на порнографски материали с деца

На 18 ноември 2022 г. в гр. София, в рамките на мащабна операция за разкриване на мрежа за разпространението на порнографски материали, за създаването на които са използвани непълнолетни лица, с участието на Прокуратурата на Република България, Националната следствена служба и Главна дирекция „Борба с организирана престъпност“ на МВР, бе задържан под стража българския гражданин О.С. Акцията е проведена едновременно в няколко града в страната, като в столицата бяха задържани и Л.А., И.М., Б.Н. и С.З.

О.С. е обвинен, за това, че за времето от 20 октомври 2022 г. до 18 ноември 2022 г. в гр. София е разпространил чрез програма в интернет до неустановен брой интернет потребители порнографски материали – снимки и видеоклипове, за създаването на които са използвани лица, ненавършили 18-годишна възраст.

На 18.11.2022 г. по случая е образувано досъдебно производство за престъпление по НК, което предвижда наказание лишаване от свобода до шест години и глоба до осем хиляди лева.

В хода на разследването са извършени оглед на местопроизшествието, претърсвания и изземвания на веществени доказателства, изготвена е експертиза и са разпитани свидетели. Намерени са множество файлове с порнографски изображения на непълнолетни и малолетни лица. Открита е и програма, използвана за тяхното разпространение до други лица.
Мярката за неотклонение, определена спрямо О.С., подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.

Публикувано от Венета Николова

Магистър по „Публична комуникация“ от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски“. Варненка, майка на едно дете, работила в сферата на връзките с обществеността (PR).