in

Икономист за очакванията относно „Лукойл“ и скачането на Данък печалба със 7 пъти: Не го виждам как ще стане

Кадър: Vbox7/Здравей България

Вчера бе обявено това, че „Лукойл Нефтохим България” ще прехвърли цялата си икономическа дейност у нас и ще отчита приходите си изцяло в България. Според икономическия министър Никола Стоянов това ще доведе до скок в приходите за държавния бюджет. По негови думи те ще станат 700 млн. лв., вместо досегашните 100 млн. лв. Икономистът Красен Станчев обаче, не е на това мнение.

„Лукойл Нефтохим България” ще отчита приходите си изцяло в България. Това ще се случи от 1 януари 2023 г., обяви в понеделник на брифинг транспортният министър Христо Алексиев.

Според икономическия министър Никола Стоянов споразумението отваря вратата в българския бюджет и така в хазната ни ще влизат повече данъци. Очаква се приходите за държавния бюджет да станат 700 млн. лв., вместо досегашните 100 млн. лв.

Темата в ефира на Нова телевизия коментираха икономистът Красен Станчев и Живодар Терзиев от Българска петролна и газова асоциация.

Според Станчев сметката, че Данък печалба за компанията ще скочи 7 пъти не е вярна. „Не знам как са ги сметнали тези 700 млн., защото 7 пъти увеличение на Данък печалба просто не го виждам как ще стане. Ако се има предвид всички данъци, които „Лукойл” плаща, то 700 млн. са по-малко от това, което на година плаща Данък добавена стойност „Лукойл Нефтохим”, категоричен е икономистът.

Той коментира и въпроса дали ще се увеличи размерът на компенсациите за литър гориво у нас. „Трудно е да се каже – колкото по-висока е цената, толкова по-високи могат да бъдат компенсациите”, каза експертът.

Според Живодар Терзиев калкулациите за отстъпката при горивата са объркали сериозно и потребителите, и бранша. По думите му компенсации е размер на 1-1.20 лв. за литър са абсурдни.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/