in

Арх. Николай Рачински, председател на Съюза на архитектите в България , говори за инфраструктурата на Варна (ВИДЕО)

Кадър: "Нова Варна"

Гост в седемнадесетия епизод на предаването “По пладне”, сезон 2, с водещ Сергей Петров, е Арх. Николай Рачински, председател на дружество Варна към архитектите на България. По време на разговора бяха засегнати теми като инфраструктурата на морската столица Варна 

В началото на разговора архитектът разисква с точност понятието „инфраструктура“.

„Инфраструктурата всъщност е всичко, което ни заобикаля в градската среда. Най-общо казано, без нея сякаш имаме къща в средата на полето. Без ток, вода, асфалт, озеленяване, летище, пристанище. Всичко, което прави града едно социално място, годно за обитаване, това е инфраструктурата’, разказа той.

Рачински говори за инфраструктурата на град Варна и в кои отношения тя е добре развита, както и в кои има по какво да се работи.

„Може би е по-лесно да се каже в кое Варна има нужда да отработи някои неща, тъй като нещата са започнати, но положеното инфраструктурно начало не е развито докрай. Градът се разширява, но инфраструктурата не го следва достатъчно бързо и инициативно от Общината. Мога да дам пример с вилните зони, които се обитават все по интензивно, строят се къщи, събират се данъци от живущите, но тя не е мръднала от много години насам. До скоро пречка беше липсата на планове за улична регулация, за да се знае откъде трябва да минат трасетата на комуникациите на ток, вода и канал“, добави архитектът.

„От 10-15 години насам, почти на всички селищни образувания се направиха такива планове за улична регулация и към този момент няма пречка да започнат да се изграждат необходимите проводи, да се асфалтират улиците. Това както виждаме обаче, не се прави“, каза Рачински.

Архитектът разказва какво според него ще бъде най-добре за града, за да разгърне той максимално своя потенциал.

„Трябва да се анализира много внимателно какво липсва в града като инфраструктура, като не се концентрираме единствено и само на асфалт, тръби и кабели. Трябва да погледнем малко по-мащабно картинката на целия град. Да видим докъде е стигнал той в развитието, в кои отрасли е добър и в кои изостава. Например Варна няма модерна индустриална зона, има няколко разбити зони с лоша инфраструктура, липса на пътища, а всъщност там се генерира основна част от производството на града. Имаше едни приказки и обещание, че тази зона ще бъде направена, както и в други градове, като Шумен например, но нищо не се прави по тази тема“, поясни той.

Рачински отговаря на въпроса дали може инфраструктурата да почака, за може градът да се справи с кризата от беженската вълна.

„Според мен, не. След тази криза ще дойде друга. Винаги ще си намерим оправдание да не правим дадено нещо, а градът определено се задъхва“, добави още Рачински.

Повече от разговора с Арх. Николай Рачински можете да чуете във видеото:

Проект „По пладне“ се реализира с финансовата подкрепа на община Варна чрез процедура за медийни проекти – конкурс 2022 г.

Публикувано от Силвана Димитрова