in

Плашещо: 238 000 европейци са починали през 2020 г. заради мръсен въздух

Снимка: Pixabay

Замърсяването на въздуха с фини прахови частици се превръща във все по-голям проблем с течение на годините. Поредно доказателство за това е доклад на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС).

Замърсяването с фини прахови частици е причинило 238 000 преждевременни смъртни случая в Европейския съюз през 2020 г., цифра, която леко се е увеличила за една година заради COVID-19, предаде Франс прес, позовавайки се на доклад на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС).

„Излагането на концентрации на фини частици над препоръките на Световната здравна организация (СЗО) е довело до 238 000 преждевременни смъртни случая в целия ЕС“, се посочва в доклада.

Това е повече от 2019 г., когато фините частици, проникващи дълбоко в белите дробове, са причинили преждевременната смърт на около 231 000 души.

Увеличението контрастира с постоянния спад през последните двадесет години. Общият спад е с 45 процента между 2005 г. и 2020 г., въпреки че според проучването цифрата остава „значителна“.

Въпросното увеличение може да се обясни по-специално с факта, че КОВИД-19 е засегнал по-тежко хората с придружаващи заболявания, свързани със замърсяването на въздуха (рак, белодробни болести или диабет тип 2).

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/