in

Активният спорт през деня ще ви помогне да заспите по-лесно вечер

Колаж: "Нова Варна"

Ходенето на фитнес може да ви помогне да спите според норвежки учени. Данните от десетилетия показват, че поддържането на добра форма е по-добър лек за безсъние от хапчетата. Но данните също показват, че упражненията за предотвратяване на безсънни нощи работят по-добре при мъжете. Учените казват, че откритията трябва да повлияят на съветите за сън, които дават лекарите

Дълго бягане или тежка сесия във фитнеса може да ви помогне да спите през нощта, според учени. Проучване на повече от 30 000 възрастни на средна възраст установи, че тези, които редовно карат сърцето си, е по-малко вероятно да се нуждаят от хапчета, които да им помогнат да заспят, пишат dailymail.

Норвежки изследователи изследваха медицинските досиета на доброволците и данните за рецептите. Един от експертите каза: „Тези открития предполагат, че физическата форма също може да ви помогне да спите по-добре.“

Лекарите трябва да обмислят да посъветват тези с проблеми със съня да спортуват въз основа на резултатите, каза екипът. Проучването, ръководено от екип от Норвежкия университет за наука и технологии в Трондхайм, искаше да разбере дали физическото здраве влияе върху вероятността някой да потърси хапчета за сън.

Те са разгледали 34 357 души на средна възраст 52 години. Те са използвали данни от национално здравно проучване, което измерва сърдечната честота на участниците в покой, обиколката на талията и нивата на физическа активност, отчетени от самите тях.

Изследователите свързват тези данни с норвежката база данни за рецепти, която съдържа данни за всички лекарства, които са били отпускани в аптеките. Резултатите от проучването, публикувани в Mayo Clinic Proceedings , показват, че 5800 доброволци са потърсили лекарства за сън по време на 14-годишното проучване.

Те включват золпидем, зопиклон, бензодиазепини и мелатонин – които се предлагат по рецепта за проблеми със съня в Обединеното кралство и САЩ. Това означава, че приблизително 17% от проблемите със съня на участниците са били достатъчно сериозни, за да се наложи лекар да предпише сънотворни.

Но участниците, които са били в най-добро физическо състояние и са упражнявали най-много, са използвали по-малко от тези предписани лекарства за сън. Силата на това откритие обаче варира между групите.

Активните мъже на възраст над 65 години са най-малко склонни да търсят хапчета за сън – което предполага, че те са се възползвали най-много от упражненията.

Констатациите показват, че най-здравите мъже са имали 15% по-нисък риск да се нуждаят от лекарства за неприятните си проблеми със съня.

Приемът на хапчета за сън обаче не е намален толкова много сред най-здравите жени (12 процента). Но изследователите настояват, че това не означава, че жените няма да видят ползата от упражненията върху съня.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/