in

Недостиг на антивирусни средства и антибиотици усложнява още повече сегашния тежък сезон на вирусни заболявания при децата

Снимка: pixabay.com

За недостиг на ключови лекарства, използвани за лечение на често срещани детски заболявания като грип, ушни инфекции и болки в гърлото, съобщава СNN. Това допринася за голямата интензивност на тазгодишния ранен и тежък сезон на респираторните вируси.

„В момента имаме сериозен недостиг на лекарства. Тамифлу за деца няма. Тамифлу за възрастни почти няма. И това е търговска марка и е генерично“, каза Рене Крафт, фармацевт в Оклахома Сити. Освен това, „що се отнася до антибиотиците, няма много.“

Крафт често работи в селските райони на щата, пътувайки между аптеките, когато е необходима допълнителна помощ на пациентите. В понеделник тя е обслужвала Холдънвил, където има две аптеки. Един и същи търговец на едро зарежда и двете дрогерии, така че ако едната аптека е изчерпана, другата обикновено също е в подобно положение.

В социалните медии семейства казват, че са търсили с часове генерични версии на най-разпространените антивирусни препарати и антибиотици. Инхалаторите, които се използва за отваряне на дихателните пътища в белите дробове, също са в недостиг, според Американското дружество на фармацевтите в здравната система. То е отговорно да поддържа списък с лекарствата, които са в недостиг. Всеки, живеещ в САЩ, може да съобщи за недостиг на медикамент и той да бъде включен в списъка на дружеството. Достоверността на подадените сигнали от граждани се проверяват от фармацевти от университета в Юта, съвместно с производителите на лекарства.

„През моите 25 години работа като педиатър никога не съм виждал подобно нещо“, каза специалистът по детски инфекциозни болести д-р Стейсен Марушек от Hennepin Healthcare в Минесота. „Виждал съм семейства, които просто не си дават почивка. Те имат едно след друго вирусни заболявания. И сега има вторичен ефект от ушни инфекции и пневмония, които предизвикват недостиг на амоксицилин.“

Респираторните вируси удрят силно

„Причината за този недостиг изглежда не е производствен проблем“, казва Майкъл Ганио, старши директор на фармацевтичната практика и качеството на Американското дружество на фармацевтите по здравна система.

„Това е просто повишено търсене предсрочно и по-високо от обикновено“, казва той.

Според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията повече от половината американски щати имат „висока“ или „много висока“ активност на респираторния вирус. Повечето от тях се дължат на грипа, който удари рано и тежко тази година. Респираторният синцитиален вирус или RSV също играе роля. В национален мащаб около 1 от 5 теста за RSV е бил положителен миналата седмица, процент много по-висок от който и да е момент през последните две години.

Има около 8 хоспитализации срещу грип на всеки 100 000 души през този сезон, нива, които обикновено се наблюдават през декември или януари. Кумулативният процент на хоспитализация не е бил толкова висок в този момент от сезона от повече от десетилетие.

Някои вирусни заболявания, като грип, могат да направят тялото по-уязвимо към вторични бактериални инфекции. Те може да се нуждаят от лечение с антибиотици. Но предписването на антибиотици, особено на деца, когато заболяването е предизвикано от вирус, е грешно, защото антибиотиците убиват бактериите, но не правят нищо в борбата с вирусните заболявания.

„Всеки път, когато се появят респираторни вируси, хората започват да си самоизписват антибиотици, дори и неподходящи, което създава голямото търсене. Това не беше предвидено от производителите на амоксицилин, така че това доведе до недостиг“, каза д-р Амеш Адаля, старши учен в Центъра за здравна сигурност Джон Хопкинс.

Компаниите работят за отстраняване на недостига

Фармацевтичните компании, които произвеждат генерични лекарства, обикновено не държат запаси от тези лекарства на рафтовете. Вместо това те произвеждат лекарства въз основа на поръчки, направени по-рано през годината. Тазгодишните поръчки не предвидиха тежкия сезон на респираторните заболявания, казаха някои производители.

В отговор те увеличават производството, но ще отнеме известно време, за да произведат достатъчно продукти на склад.

Съвети за родителите

Въпреки че новините за този недостиг могат да предизвикат известно безпокойство, родителите трябва да са наясно, но не и да се тревожат, каза Бриджид Гроувс, фармацевт и старши директор по практиката и професионалните въпроси в Асоциацията на американските фармацевти.

Превод и редакция: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/