in

Читател на медия „Нова Варна“: Съмнителни врачки обикалят центъра на Варна и мамят хората (ВИДЕО)

Колаж: "Нова Варна"

Читател на медия „Нова Варна“ се свърза с екипа ни във връзка с „организирана престъпна група от ромски произход, занимаваща се със джебчийство и врачуване“. Мъжът ни изпрати няколко видеоклипа, на които е заснел представители на въпросната група. На тях той ги пита защо мамят хората, като ги лъжат, че ще им врачуват в замяна на пари, подканва ги да останат на място докато дойде полицията, но те опитват да избягат от камерата, използват нецензурни думи, кълнат и показват неприлични жестове с ръце. Единият дори се нахвърля върху снимащия ги. По думите на читателя, някои хора са му споделяли, че въпросната група се занимавала и с джебчийство по автобусите.

По думите на мъжа въпросните обикалят центъра на Варна и „набелязват възрастни хора за жертви“, като срещу заплащане предлагат гледане в минали и бъдещи събития, правене и разваляне на магии и т.н.

„Ако им откажеш, стават агресивни псуват и кълнат“, разказва още мъжът.

Той изпрати и няколко направени от него видеоклипа на някои от членовете на „организираната група“. На един от видеоклиповете, мъжът снима една от врачките и я подканва да му предскаже нещо. След това жената му показва неприличен жест, опитва се да го изгони и тръгва в обратна посока. После пак се обръща с думите, че полицаите няма какво да й направят. След като мъжът продължава да я снима, тя започва да става агресивна и да отправя обиди.

На друг видеоклип друга жена заплашва снимащия да го удари с чантата си. След като мъжът я пита защо мами хората с приказки за врачуване, жената започва да кълне и да използва нецензурни думи.

Снимащият многократно приканва жените да изчакат докато дойде полицията, но те продължават да опитват да избягат.

По време на заснемането на друг клип, „организираната група“ стига и още по-далеч. Вижда се как мъж налита на бой и се хвърля върху снимащия, като блъска телефона му.

Наскоро случаят нашумя във варненска Фейсбук група и там доста други хора се оплакват в коментари, че са ставали жертви и свидетели на тези жени.

Читателят разказва, че няколко пъти е подавал сигнал в МВР, но докато служителите на реда пристигнели, врачките вече си били заминали. По негови думи един път се случило полицаи да запишат данните им на място. Читателят споделя, че последния път, когато е подавал сигнал по случая е било преди две седмици, а преди това – през август, септември и октомври.

Медия „Нова Варна“ се свърза с пресцентъра на ОДМВР-Варна. От там заявиха, че дори и полицаи да се отзоват на подобен сигнал, те няма какво да направят, тъй като въпросните врачки спират хората и ги питат дали желаят да им бъде гледано, не правят нищо насила, а ако хора се съгласявали – това било доброволно.

От полицията съобщиха, че ако наистина полицейски служител е спрял, за да запише нещо, то това би могло да е само в случай на неносене на лична карта. Няма какъв протокол, който  да бъде съставен за подобна ситуация, освен такъв за неносене на лична карта. Законът на практика не се нарушава, казват от полицията.

Няма законово основание полицейски служители да спират въпросните гледачки, да ги питат защо предлагат врачуване и да ги спират да извършват подобни действия, казват още от полицията.

Относно твърдението на нашия читател, че въпросната група се занимава и с джебчийство, според полицията това може да се разглежда само като съмнения, догадки, докато не бъде представено реално доказателство.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.