in

Ген. Мутафчийски каза приключила ли е битката с COVID

Снимка: Facebook/Военномедицинска академия - ВМА

Битката още не е спечелена, коментира генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Според него коронавирусът не може да се каже, че е останал в нашето минало. Генералът посочи това, че по-скоро би следвало да се спрем върху направените изводи.

Ние сме горди от това, което сме направили, и с чувство за изпълнен дълг, дори в най-тежките време, които бяха през последните две години. ВМА доказа, че е сериозна институция със значение не само във военното здравеопазване, а и като сериозен стълб в общественото здравеопазване. Тя е последна институция при редица тежки заболявания. Това заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинската академия, по повод 131-та годишнина на Академията, в ефира на БНТ.

На въпрос относно изводите от COVID пандемията, той заяви, че тази битка не е в миналото: „Аз бих се спрял повече на изводите – дали си направихме изводи? Ще кажа какви са нашите изводи: въобще не е в миналото това, че огромни загуби в армиите може да се претърпят от инфекциозни заболявания. Така е било с испанския грип, така е било с коремен тиф и холера. Мислехме, че това е в миналото – не, не е.”

Той припомни, че ВМА създаде диагностичен блок, залепен към инфекциозната клиника – пациентът не трябва да напуска болницата за рентген, скенер, изследвания.

„Трябва да сме готови за такива предизвикателствата. Предаването на вирус от човек на животно и от животно на човек е доказано в историята и има значението си в един епидемиологичен процес. С недоволство прочетох, че има класация за готовността на държавите в Европа за справяне с пандемия към настоящия момент и към бъдещето – ние сме на последно място”, допълни още той.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/